Väder Lidingö

Lidingö lördag 11 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Kinesiskt nationalepos visas på Millesgården

fredag 9 mars 2018 16:17

128 METER SIDENVÄV. I morgon öppnas utställningen "Att väva siden" på Millesgården. I den stora konsthallen står en vävstol, byggd på 1990- talet, som är en direkt kopia av de vävstolar som fanns i Kina under Ming-dynastin, 1368-1644. Vävare från Nanjing (tidigare Nanking) kommer att visa besökarna hur det går till att väva de vackra tygerna. Demonstration av vävning varje heltimme under hela utställningsperioden 10 mars till och med 6 maj.

På en 15 meter lång glasskiva ligger en del av den långa sidenväven synlig. Resten ligger i lådan i bildens nedersta del. Väven kommer att flyttas framåt under utställningen.På en 15 meter lång glasskiva ligger en del av den långa sidenväven synlig. Resten ligger i lådan i bildens nedersta del. Väven kommer att flyttas framåt under utställningen. I Konsthallen ligger den långa sidenväven på en glasskiva och vävstolen är uppställd till vänster.I Konsthallen ligger den långa sidenväven på en glasskiva och vävstolen är uppställd till vänster. Vävstolen står i Konsthallen.Vävstolen står i Konsthallen. Vävaren sitter nere till vänster medan den som är "dragsven" sitter i tornet.Vävaren sitter nere till vänster medan den som är "dragsven" sitter i tornet. Vävarna ha minst 20 års utbildning innan de får börja väva Nanjing-brokader.Vävarna ha minst 20 års utbildning innan de får börja väva Nanjing-brokader. "Vid foten av den blå bergskedjans topp samtalade buddistmunken och taoistprästen." Bilden från 3-4 meter på sidenväven."Vid foten av den blå bergskedjans topp samtalade buddistmunken och taoistprästen." Bilden från 3-4 meter på sidenväven. På utställningen finns också tryck som visar hur det går till att få fram siden och att väva.På utställningen finns också tryck som visar hur det går till att få fram siden och att väva. Några av de brokadtyger som hänger i Konsthallen.Några av de brokadtyger som hänger i Konsthallen. Kejsardräkt med nio drakhuvuden.Kejsardräkt med nio drakhuvuden.

Sidenproduktionen inleddes redan för 1600 år sedan i Nanking. Nu visas ett 128 meter långt sidentyg, ett tyg som berättar hela historien om ”Drömmar om röda gemak”, det kinesiska nationaleposet med samma namn. Boken skrevs i mitten av 1700-talet och räknas till en av de största klassikerna i den kinesiska litteraturen. Tyget berrättar ett kapitel per kvadratmeter. Hela tyget tog tio år att väva.

Den avancerade vävstol som står på utställningen har ett så kallat mönstertorn (hualou) i vilket en person (dragsven) sitter och justerar så alla trådar hamnar på rätt plats för det mönster personen nertill sitter och väver. En utveckling av den här typen av vävstol är den så kallade Jacquard-vävstolen som utvecklades i Lyon i början av 1800-talet.

På Kinesiska kulturcentret i Stockholm visas samtidigt en utställning om själva boken ”Drömmar om röda gemak”. Det finns många beskrivningar om romanens betydelse, som ”en genväg till kunskap om kejsartidens Kina” och ”en kinesisk version av Romeo och Julia”. Romanen har ett synnerligen rikt persongalleri (1200 personer), hemliga intriger och litterära anspelningar, vilket har lett fram till omfattande forskning. Romanen består av 120 kapitel. I originalmanuskriptet är varje kapitel utsmyckat med en teckning som illustrerar temat. Brokaden är i sin helhet är alltså 128 meter lång och består av alla 120 teckningarna för respektive kapitel. Berättelsen handlar om fyra mäktiga kinesiska familjers uppgång och fall. Huvudförfattaren var Cao Xueqin, född i dåvarande Nanking. Flera kapitel i boken handlar om brokadtillverkningen och dess affärsverksamhet.

Kinesiska kulturcentret ligger på Västra Trädgårdsgatan 2 i Stockholm. Utställningen där är öppen mellan klockan 11 och 17, måndag - fredag. Fri entré.

Den som vill läsa om vad alla bilderna visar kan gå in på denna pdf-länk, där berättelsen visas.

Millesgården är under utställningen öppen tisdag - söndag mellan klockan 11 och 17. Allmänna visningar tisdag och torsdag klockan 13.15 (ingår i entréavgiften). Demonstration av vävstolen varje hel timme.

På Kinesiska kulturcentret visas föremål som har anknytning till boken "Drömmar om röda gemak".På Kinesiska kulturcentret visas föremål som har anknytning till boken "Drömmar om röda gemak". Boken finns utgiven i fem delar på svenska på Atlantis förlag.Boken finns utgiven i fem delar på svenska på Atlantis förlag. På kulturcentret visas också bilder från boken.På kulturcentret visas också bilder från boken. Olika samlarobjekt, alla med anknytning till boken.Olika samlarobjekt, alla med anknytning till boken.

Dela Kinesiskt nationalepos visas på Millesgården

Kommentarer

Per Larsén 2018-03-10 22:00

Tack Jan och Lidingösidan för ett fylligt och bra reportage. Grattis till Millesgården för en intressant utställning.
Tack också för informationen om Kinesiska kulturcentret.

Evelyn Lewandrowski 2018-03-10 13:52

Det är en fantastisk utställning som visas på Millesgården nu. Jag stod mållös inför all denna skönhet och skicklighet! Jag hoppas att besökarna vill ge sig tid att betrakta alla detaljer i den underbara väv som visas, att läsa om historien bakom den, att låta lugnet infinna sig och njuta av ett mångtusenårigt konstnärskap av högsta rang.

Anders Wennberg 2018-03-09 21:09

Fantastiskt fin väv med många spännande detaljer! Men än mer spännande att se hur de väver. Helt klart rekommenderat att se utställningen!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google