Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Konsert med unikt instrument i Lidingö kyrka

söndag 8 februari 2015 20:16

Benjamin Åberg, en av Lidingö församlings duktiga organister (tillika körledare för den välkända Motettkören), anser att barocken,16 - 1700-tal, är konstmusikens guldålder. Idag, söndag, framförde han musik från denna guldålder av såväl mindre kända kompositörer Bruhns och Krebs, som välkända Bach och Pachelbel, i Lidingö kyrka.

Ett claviorganum. Dock inte samma som Benjamin Åberg spelade på. Foto: Markus Harder-Völkmann OrgelbauEtt claviorganum. Dock inte samma som Benjamin Åberg spelade på. Foto: Markus Harder-Völkmann Orgelbau

Bra konserter i Lidingös kyrkor är vi bortskämda med, men det speciella denna gång var att Åberg spelade på ett för Sverige unikt instrument: ett claviorganum, som är en kombination av en ganska stor cembalo och pedalstämman på en orgel. Det är alltså två klaviaturer, två händer, pedaltangenter med orgelpipor och luftfläkt och inte minst två välkoordinerade fötter som skapar en alldeles unik ljudbild.

Åberg är framstående - på internationell nivå - på såväl cembalo som orgel och gjorde publiken lycklig med sitt konstfulla virtuoseri, inte minst framförandet av en av Bachs berömda passacaglior (BMW 582). Drivet och svänget, löpningarna och ornamenteringarna gav associationer till nutidens jazzmusik. Var Bach dåtidens Ellington och Garner?

Det är glädjande att Lidingö ofta är spelplats för förnämlig musik och att vi dessutom är unika som enda plats i Sverige där man kan få lyssna på instrumentet claviorganum, tack vare barockeldsjälen Benjamin Åberg. Vi ser fram emot kommande lika intressanta konserter.

Text: Lennart Rinder

Dela Konsert med unikt instrument i Lidingö kyrka

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google