Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Kreativa elever ställer ut

lördag 21 april 2018 20:57

LIDINGÖ MUSEUM. ”Juniorsalongen”, en liten men naggande god utställning, invigdes idag på Lidingö museum. Utställningen är ett nytt samarbete med några av öns skolor, framför allt inom ämnena bild och slöjd. Bodals och Källängens skolors årskurser 7, 8 och 9 bidrog med olika alster.

C-H Ankarberg tillsammans med Gunnar Stenström som byggt utställningen. Foto: Susann ThorngrenC-H Ankarberg tillsammans med Gunnar Stenström som byggt utställningen. Foto: Susann Thorngren

Ett par fönster var dekorerade med fantasifulla svävande figurer i papier maché. I ett annat rum var temat återbruk där kreativiteten blomstrade. Bland annat finns en häftig kasse gjord av vävda jeansremsor med handtag av cykelslangar. I en glasmonter finns små stolar som åskådarna kan gissa vilka de möjligen skulle kunna tillhöra.

- Det är med stolthet man ser det stora engagemang och den skaparglädje och starka miljötänkande som våra unga medarbetare visar i sina alster, sa Hembygdsföreningens vice ordförande Carl-Henrik Ankarberg i sitt invigningsanförande. (Läs hela talet här nedan.)

Tyvärr svek publiken vid vernissagetillfället; man hade kunnat tro att både elever, lärare, föräldrar och mor- och farföräldrar mangrant skulle varit på plats för att stolt beskåda de många fina arbetena.

Utställningen visas dock på museet till den 13 maj så det finns fortfarande tid att ta sig en titt.

Text: Susann Thorngren

Flyger: I flygande fläng av papier maché. Konstnären är okänd. Foto: Susann ThorngrenFlyger: I flygande fläng av papier maché. Konstnären är okänd. Foto: Susann Thorngren Grön figur: Dröm om vår och kommande blomstertid? Konstnären är okänd. Foto: Susann ThorngrenGrön figur: Dröm om vår och kommande blomstertid? Konstnären är okänd. Foto: Susann Thorngren Guldstol: En stol får faktiskt se ut hur som helst! Konstnären är okänd. Foto: Susann ThorngrenGuldstol: En stol får faktiskt se ut hur som helst! Konstnären är okänd. Foto: Susann Thorngren Väska: Smart sätt att ta vara på både jeans och cykelslang! Konstnären är okänd. Foto: Susann ThorngrenVäska: Smart sätt att ta vara på både jeans och cykelslang! Konstnären är okänd. Foto: Susann Thorngren

Tal av Carl-Henrik Ankarberg när Juniorsalongen 2018 invigdes på Lidingö Museum:

På styrelsens vägnar får jag hälsa er varmt välkomna till Juniorsalongen 2018. Det här är ett spännande nytt grepp för oss på museet, ett nära samarbete med ämnena bild och slöjd inom Lidingö skolor, ett förslag som vår ordförande Robert Hallenborg väckte för ett halvår sen. Som ”första ut” är det Bodals och Källängens skolor med deras årskurser 7, 8 och 9. Vi ser detta som en inledning och hoppas på årliga Juniorsalonger på museet, också med andra skolor framöver.

Det är med stolthet man ser det stora engagemang och den skaparglädje, liksom ett starkt miljötänkande, som våra unga medarbetare visar i sina alster. Det handlar här om olika skaparprojekt i undervisningen.

Här förekommer, som ni snart ser, små skulpturer som delvis svävar fritt i luften, medan andra stannat upp i sina rörelser. Andra elever har skapat pallar i trä och sytt vackra dynor med förankring i olika konsthistoriska genrer.

Ett projekt har handlat om återbruk av olika material – och gissa vilken uppfinningsrikedom våra unga lidingöbor visar upp. Här har gamla jeans, vaxduk, läskburkar och gummislangar kommit till återanvändning i de kläder och väskor som vi har nöje att exponera.

Många små stolar finns utställda i våra montrar. Ett projekt har handlat om att designa en stol och att här associera till kända personer. Där har ni möjlighet att gissa vilka bakgrundsfigurerna är, allt ifrån Nelson Mandela, Salvador Dali till Astrid Lindgren. Det riktigt lyser av färg och skaparglädje i dessa montrar.

Utmed väggarna hänger färgglada tygplagg, Hoodies, som elever själva sytt och dekorerat. En elev uttryckte det. ”Vi har lärt oss att ett projekt som detta kräver tålamod”.

Inga urval av konstverk har museet gjort, utan med glädje konstaterar vi att alla inlämnade skapelser har sin lilla berättelse att förmedla. Jag vill varmt tacka alla våra unga designers och deras lärare och mentorer. Det har varit ett mycket trevligt arbete och även lärarnas engagemang är värt att berömma. Några av oss från museet har varit med på en lektion och sett hur konstverken stolt visats upp för oss av sina unga skapare. Bara det var en stor upplevelse! Här i skolsalen möttes vi av kulturella värderingar från många olika nationer bland våra unga.

Ett tack vill jag särskilt uttrycka till bildläraren i Bodals skola Petra Nordgren som med glöd och känslovärme höll ihop hela det hör projektet. Och ett tack till dig Gunnar Stenström här på museet som hjälpte mig skapa den här utställningen.

Och därmed förklarar jag Juniorsalongen 2018 på Lidingö Museum öppnad.

Dela Kreativa elever ställer ut

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google