torsdag 16 mars 2017 22:09
MILLESGÅRDEN. Idag fick Lidingö kungligt besök. Kronprinsessan Victoria kom till Millesgården och guidades runt på en utställning där hennes släkting Marianne Bernadottes festkläder visas, från i morgon fredag fram till den 11 juni. Huvuddelen av de 56 skräddarsydda klänningarna och dräkterna visas i Stora ateljén. Kläderna har skapats av Paris främsta modehus som Balmain, Chanel, Dior och Hermes.
Marianne Bernadotte (f. 1924), skådespelare, hedersdoktor och filantrop samt änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte, har genom åren kommit att bära många plagg från några av de största franska modehusen. De kläder som nu visas har skapats under de senaste 50 åren. Marianne Bernadotte har burit dem vid många högtider, som kungliga födelsedagar, bröllop, dop och stora sammankomster. Klänningarna har under åren visats på ett 15-tal utställningar.
Vid invigningen, dit cirka 200 specialinbjudna personer hade kommit, höll museichef Onita Wass ett tal som anknöt till Carl Milles skulpturer och som svarade på frågan "varför visas denna utställning på just Millesgården och i den ateljé där Carl Milles arbetade". Jo, sa Onita Wass, det finns en koppling till den mänskliga kroppen, som ibland är oklädd eller helt naken. I Millesgårdens antiksamling finns verk som är 2500 år gamla gjorda av konstnärer med skulpterade kroppar som var draperade i marmor. Idag arbetar man på samma sätt, man draperar kropparna i tyg, det finns ett "draperingsintresse" att svepa in kroppen på ett snyggt och vackert sätt. Milles köpte med förkärlek draperade skulpturer, som han studerade. Det var genom att titta på dessa som han lärde sig skulptera.
"Det är en ära att få ställa ut på Millesgården. Jag är så glad och tacksam", sa Marianne Bernadotte vid förmiddagens pressvisning.
Precis i rätt tid har också en bok blivit klar, en bok med titeln "Stilikon & Filantrop". Boken har givits ut på Arvinius+Orfeus förlag och visar många av plaggen men beskriver även en annan och betydelsefull sida av Marianne Bernadotte, nämligen hennes arbete sedan 1960-talet som intensivt engagerad i frågor kring handikapp, hälsa, forskning och konst. Tillsammans med uppfinnaren Per Uddén har hon lyckats få permobilen godkänd som handikapphjälpmedel. Hon har också engagerat sig i dyslexins gåta, liksom barnögonvård.
Det är en vacker utställning, väl placerad bland de gamla skulpturerna och Carl Milles stora verk. Här visas klädeskonstens mästerverk i helt rätt miljö.
Utställningen visas i Konstnärshemmet till och med den 11 juni. Öppettider, se denna länk.
(Klicka på bilderna så blir de större)
Jacob Truedson Demitz 2019-07-11 21:05
Kate Wacz 2017-03-25 03:59
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google