Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Kulturveckan, dag 4

fredag 18 november 2016 00:37

JEANS. Torsdagens huvudnummer under kulturveckan var Jan Guillou i Ansgarskyrkan. Ett hundratal personer fick höra en fantastisk berättelse. Stillerska filmgymnasiet presenterade sig i stadshuset och några elever visade sina filmer. Och på Galleri Fallera sjöng Charlotta Huldt- Ramberg opera (se särskild artikel senare under fredagen).

Jan Guillou i Ansgarskyrkan.Jan Guillou i Ansgarskyrkan. Ett hundratal åhörare.Ett hundratal åhörare. Boksignering med lång kö.Boksignering med lång kö. Stilleska filmgymnasiet presenterade sitt program och några elever sina filmer.Stilleska filmgymnasiet presenterade sitt program och några elever sina filmer. Kvällens DJ Patrik Gadelius spelade i stadshusets entréhall.Kvällens DJ Patrik Gadelius spelade i stadshusets entréhall.

Det blev en helkväll med Jan Guillou i Ansgarskyrkan, som under en dryg timme beskrev sin utveckling från svårförstådd författare till den förste som i sin skolklass ägde ett par äkta amerikanska jeans.

- När jag var ung ville jag bli författare. Men en fin författare, alltså en vars böcker inte lästes. Inte som Sigge Stark, som skrev populära böcker och hade många läsare, sa Jan Guillou.

- Man kunde t.ex. skapa en ny stil och ta bort bokstaven "e". På så sätt skulle texten bli obegriplig, som ett manus av den franske författaren Alain Robbe-Grillet, som skrev obegripliga berättelser utan huvudperson och utan handling.

Guillou skickade, som många andra, sina bokmanus till Bonniers. Han blev uppkallad till bokförläggaren Åke Rundqvist på Bonniers i tron att hans bok skulle ges ut. Men Rundqvist ville bara ta sig en titt på den märklige författaren, som efter beskedet att det inte skulle skrivas något utgivningsavtal lovade att aldrig ge ut några böcker på Bonniers. "Vi får köpa tillbaka dig om du lyckas" sa Rundqvist. Flera år senare träffades de två igen och då sa Rundqvist "vi har inte råd att köpa tillbaka dig".

1968 var Guillou 24 år. I Europa fanns tre fascistregimer - i Grekland, Spanien och Portugal. Från nu gällde det att skriva klart, begripligt, angeläget och sant i Vietnambulletinen. Nu var det slut med obegripliga texter.

Några år senare hamnade han, Peter Bratt och Håkan Isaksson i fängelse efter IB-avslöjandet.
- Att hamna i fängelse var väldigt trevligt. Det var fritt från alkohol och fet mat. Dessutom hade man tid att läsa böcker. Men eftersom litterära genier inte läser deckare, så fick jag nu chansen att läsa dåtidens stora svenska deckarförfattare Sjöwall-Wahlöö. Jag läste de åtta-nio som fanns utgivna rakt igenom och noterade två saker:
1. Sjöwall-Wahlöö skrev i en amerikansk, hårdkokt stil som de översatt till svenska förhållanden, t.ex. Göta kanal.
2. Både Maj och Per var med i VPK och fyllde böckerna med vänsterpropaganda.

- Jag valde istället inriktningen på spioner och letade efter namnet på en möjlig officer. Fick så småningom tipset från en bekant: Ta Hamilton. Hamilton är adelskalenderns Pettersson. Många heter Hamilton.

1991 hade Sovjetunionen fallit ihop, men Nato avvecklades inte, för Nato behövdes för försvaret mot islam, enlig Natoländernas uppfattning. Storbritanniens Tridentubåtar fortsatte att ständigt befinna sig ute på haven. Båtarna hade enorma kärnvapenladdningar ombord, 6000 gånger starkare än bomben över Hiroshima.

- Hur kärnvapenbombar man en religion, frågade Jan Guillou när han insåg att militärerna menade allvar.

Han började fundera på att skriva om de heliga krigen och varierade sedan temat sex-sju gånger i flera böcker. Sedan slutade han, för "man ska inte skriva onödiga böcker".

Under samtal med sin fru, som är bokförläggare, kom han underfund med att idag är det ingen författare som skriver en familjesaga i tre generationer. Så det blev nästa område, som resulterat i sviten "Det stora århundradet", vars sjätte del "Äkta amerikanska jeans" nu kommit ut.

Den nya generation som växte upp på 1950-talet blev tonåringar (sådana fanns inte tidigare), en ny sorts människa (åtminstone i de äldres ögon) och amerikaniserade. Alla svenska barn skulle ha rätt till samma skola, oavsett hur föräldrarnas ekonomiska ställning var. Filmen "Vänd dem inte ryggen", som kom 1955, hade skadligt upphetsande musik som spelades under förtexterna. Filmcensuren försökte förbjuda musiken, men Bill Haley and the Comets låt "We're Gonna Rock Around The Clock" vann. Resten är historia, som det brukar heta.

- Jag har skrivit sedan 1968 för att försöka förändra världen, men man kan ännu inte se några direkta effekter av detta, sa Jan Guillou och fick starka applåder för sitt personliga, humorfyllda och avspända föredrag på en dryg timme, hållet helt utan manus.

Arrangörer för kvällen var Ansgarskyrkan och Sällskapet Bibliotekets Vänner.

Dela Kulturveckan, dag 4

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google