Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Kulturveckan, dag 5

lördag 19 november 2016 00:55

LIDINGÖBORNA TROTSADE REGNET. Fredagskvällen bjöd på en varierad och rik kulturblandning på Lidingö. På Brasserie Jernet ordnade Företagarna "After work med quiz och trubadur", i stadshuset talade Christer Sturmark om populism och fundamentalism, i Ansgarskyrkan var det "Bach after work" och allt avslutades av Gunilla Backman som sjöng i stadshuset. Ute var det regn men det kunde inte skrämma bort lidingöborna. Och i pop-up-restaurangen i stadshuset var det full fart kring det stora bordet.

Lidingöbon Gunilla Backman i Lidingö stadshus lockade 150 åhörare.Lidingöbon Gunilla Backman i Lidingö stadshus lockade 150 åhörare. På Brasserie Jernet sjöng trubaduren Fredrik Börjesson när Företagarna hade "Kultur AW".På Brasserie Jernet sjöng trubaduren Fredrik Börjesson när Företagarna hade "Kultur AW". Christer Sturmark talade i stadshuset.Christer Sturmark talade i stadshuset. I Ansgarskyrkan var det också AW. Bengt Tribukait vid orgeln och Benjamin Åberg vid cembalon bjöd på Bachx3. Drygt 100 lyssnade.I Ansgarskyrkan var det också AW. Bengt Tribukait vid orgeln och Benjamin Åberg vid cembalon bjöd på Bachx3. Drygt 100 lyssnade. Gunilla Backman sjöng melodier från sin breda repertoar. Det blev musikaler och mycket ABBA.Gunilla Backman sjöng melodier från sin breda repertoar. Det blev musikaler och mycket ABBA. Kristin Stenerhag spelade keyboard och sjöng ibland.Kristin Stenerhag spelade keyboard och sjöng ibland. Jonas Stadling på percussion.Jonas Stadling på percussion.

Christer Sturmark talade om sin senaste bok "Upplysning i det 21:a århundradet", en bok han gav ut förra året men som är än mer aktuell i år. Boken är indelad i två delar. Den första är "en grundkurs i att tänka klart, att resonera sig fram tills man når slutpunkten", alltså en grundläggande resonemangsteori, som Sturmark beskrev boken.

Populism och nationalism brer ut sig, från Brexit, via Turkiet, Ungern och Grekland till valet i USA. Datumet 9 november är både startdatum och slutdatum för en epok. 1989 föll muren i Berlin, 2016 kom Trump som lovar bygga muren mot Mexiko.

Det pågår ett nationellt samarbete mellan populistiska länder. Den enda som i västvärlden verkligen står upp för demokratin är Tysklands regeringschef Angela Merkel, som nu är den ledande personen sedan USA:s ledare snart heter Trump.

- Vi är på väg in i en antidemokratisk era i världen, den religiösa fanatismen växer inom alla religioner just nu.

Hur ska vi långsiktigt kunna vända de populistiska strömningar som nu visar sig, frågade Sturmark. Jo, det viktiga är att våra barn får lära sig kristiskt tänkande i skolan. Men kristiskt tänkande är svårare än bara källkritik. Det måste till ett kognitivt tänkande så vi även väger in vår livserfarenhet i besluten. Vi måste därför så frön idag i skolan som kan ge skördar i framtiden.

- Begreppet "att vara öppen" (till skillnad mot inskränkt) används ofta när man tycker att någon borde acceptera populära uppfattningar. Men öppenhet avgörs av hur beredd man faktiskt är att ta emot nya idéer och värderingar.

På frågan om vi i världen nu nått den högsta (eller lägsta) punkten vad gäller nationalism och populism svarade Christer Sturmark att vi ännu inte nått högsta punkten utan att vi har mer att vänta, t.ex. ett presidentval i Frankrike som kan bli ännu en rysare.

Dela Kulturveckan, dag 5

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google