Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Kungamördaren kommer från Sagateatern på Lidingö

lördag 7 juni 2014 11:56

Den 16 mars 1792 sköt Jacob Johan Anckarström kung Gustav III på Stockholmoperan. Nu har Sagateaterns chef Sebastian Höglund skrivit en monolog som bygger på Anckarströms bekännelse. Sebastian Höglund spelar själv rollen som Anckarström.

Den 16 mars 1792 sköt Jacob Johan Anckarström kung Gustav III på Stockholmoperan. Nu har Sagateaterns chef Sebastian Höglund skrivit en monolog som bygger på Anckarströms bekännelse. Sebastian Höglund spelar själv rollen som Anckarström.

I mars 1792 avlossade Jacob Johan Anckarström skottet mot kung Gustav III på Operan. Kungen dog efter tretton dagar och Anckarström avrättades en månad senare. Till Svea Hovrätts 400-årsjubileum, som firas i morgon söndag den 8 juni, har Sagateaterns chef Sebastian Höglund skrivit en monolog som handlar om rättegången mot Anckarström. Urpremiären på monologen “Dessa händer har mördat” spelas upp i just det rum på Wrangelska palatset på Riddarholmen där rättegången hölls. Till hösten ska pjäsen spelas på Lidingö.

– Svea Hovrätt kontaktade oss för att höra om vi kunde framföra något på jubileumsdagen, då de för allra första gången öppnar dörrarna för allmänheten. Rättegången mot Anckarström är en av hovrättens mest spännande fall och när jag började forska och leta fakta gick det inte att undvika att skriva en pjäs om det, säger Sebastian Höglund, som även spelar rollen som Anckarström.

Monologen, som är på cirka 30 minuter, bygger på Anckarströms erkännande om delaktighet i mordet på Gustav III. Publiken får följa Anckarströms berättelse från motivet till hur mordet gick till på Stockholmsoperan i mars 1792. Förutom Sebastian Höglund medverkar elever från Sagateatern som inspelade röster.

Föreställningen är en samproduktion mellan Sagateatern och Andreas Castanas på Skärsätragården, som gjort ljuddesignen.

– Tanken är att gestalta Anckarströms sista strid och försök att försvara den fasliga handlingen – att mörda en människa. För att förstärka stämningen kommer det att ligga ett soundtrack med skådespelarnas inspelade röster och ljud under hela föreställningen, säger Sebastian Höglund.

”Dessa händer har mördat…” spelas i Wrangelska palatsets sal nummer 10.
Tider den 8 juni: 11.30, 12.30, 14.00, 15.00 och 16.00. Från 15 år. Biljetter behövs och kan hämtas gratis i informationstältet på Riddarholmen från klockan 10.30.

Sebastian Höglund utan Anckarströmsk mask.

Sebastian Höglund utan Anckarströmsk mask.

Dela Kungamördaren kommer från Sagateatern på Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google