Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lasse Åberg invigde utställningen "Film Lidingö"

söndag 12 oktober 2014 00:36

Igår var det invigning av Lidingö museums stora utställning om film på Lidingö. På ön har mängder med filmer, eller i alla fall delar av filmer, spelats in under de senaste 100 åren. En av dem som flitigt filmat här är Lasse Åberg och därför var han given invigningstalare.

Lasse Åberg invigde utställningen och visade hur man kunde fylla på juicen i sin mugg på ett flygplan, en historia som har riktig bakgrund.Lasse Åberg invigde utställningen och visade hur man kunde fylla på juicen i sin mugg på ett flygplan, en historia som har riktig bakgrund. Röda mattan utrullad och Jan Ågren, Hembygdsföreningens ordförande, hälsade på alla besökare.Röda mattan utrullad och Jan Ågren, Hembygdsföreningens ordförande, hälsade på alla besökare.

Den röda mattan var utlagd och Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren hälsade alla välkomna redan i dörren. Ågren, för dagen iklädd en röd biografvaktmästarutstyrsel från SF, sa först några inledande ord innan han med filmklappan gav Lasse Åberg ordet.

Jan Ågren, Lasse Åberg, Inger Åberg och Christina Holgersdotter Engdahl, som arbetat med utställningen.Jan Ågren, Lasse Åberg, Inger Åberg och Christina Holgersdotter Engdahl, som arbetat med utställningen. Lasse Åberg, Carl-Henrik Ankarberg och Christina Holgersdotter EngdahlLasse Åberg, Carl-Henrik Ankarberg och Christina Holgersdotter Engdahl

Det är roligt att göra film, sa Åberg, både före och efter inspelningen, men aldrig under. Då är det bara koncentration och ständiga påstötar från producenten att allt måste bli färdigt i tid. I tid är lika med tre månader, det finns ingen plats för konstnärliga utsvävningar om filmen inte ska kosta för mycket.

Lasse Åberg berättade att "Repmånad" bl.a. spelades in på Elfviksvägen och att Gamla Lidingöbrons öppningsdel varit med. Innan han spelar in sina filmer brukar han intervjua en mängd människor som har sysslar med det som filmerna ska handla om. I den första, "Sällskapsresan", finns den berömda scenen i flygplanet med påfyllningen av juicen, och som nästan blivit hans signum. Scenen har inträffat i verkligheten och Åberg fick berättelsen från en flygvärdinna som "tack och lov inte begärt någon royalty, ännu".

Sedan läste han ur sin bok "Stig-Helmer stories" om hur man ska lyckas med en film. Första meningen lyder: Skaffa 30 miljoner kronor...

Christina Holgersdotter Engdahl, som tillsammans med många, men mest med Lena Ehn och Carl-Henrik Ankarberg, arbetat med utställningen beskrev det hårda och långa arbetet med att få ihop allt och den glädje som nu hade infunnit sig när allt var på plats.

På utställningen visas bilder från många filmer som helt eller delvis spelats in på Lidingö sedan 1897.På utställningen visas bilder från många filmer som helt eller delvis spelats in på Lidingö sedan 1897. Rekvisita, med äkta ädelstenar...Rekvisita, med äkta ädelstenar... På nederplanet pågår en filminspelning, samma scen tas om och om och om igen.På nederplanet pågår en filminspelning, samma scen tas om och om och om igen.

Till utställningen har museet kopplat ett antal evenemang, som föredrag om filmmusik, dokumentärfilm, rundtur med buss till olika platser som har med film att göra på Lidingö, en filmvisning och ett besök på landets enda filmgymnasium, som ligger på just Lidingö. Se mer på denna länk.

Utställningen pågår till den 7 december. Missa inte.

Dela Lasse Åberg invigde utställningen "Film Lidingö"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google