Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lidingö stad har fått sju konstverk av Sven Lundqvist

fredag 29 augusti 2014 13:17

Stenhuggaren, staty i kalksten skapad av lidingökonstnären Sven Lundqvist. Arkivbild

Stenhuggaren, staty i kalksten skapad av lidingökonstnären Sven Lundqvist. Arkivbild

Skulptören Sven Lundqvist (1918-2010), som bodde och hade sin ateljé på Lidingö, skapade många konstverk som naturligtvis även finns på ön. I våras såldes bostadshuset och ateljén och under några dagar fick allmänheten tillträde till hans i stort sett orörda arbetsplats, se Lidingösidan 26 april. I samband med visning fanns möjlighet att köpa de konstverk som fanns i ateljén.

I somras beslöt konstnärens tre barn att skänka sju skulpturer till Lidingö stad. Staden har tacksamt tagit emot gåvan och därmed även “övertagit ansvaret för verkens varaktighet” som det står i gåvobrevet. Staden har också förbundit sig att stå för alla kostnader som uppkommer.

Den största skulpturen, Stenhuggaren, gjord i kalksten, kommer i enlighet med gåvobrevet att placeras på det lilla torg som finns precis utanför konstnärens ateljé, vid Vapenstigen/Amorvägen i Askrikeområdet. Skulpturen ska förses med namnskylt tillsammans med konstnärens namn.

Utplaceringen sker efter att det planerade gatuarbetet i området är avslutat, någon gång under februari-mars nästa år.

– Det är inte alls omöjligt att vi kan inviga och avtäcka statyn i samband med Lidingö konsthelg i april nästa år, säger Lidingös kulturchef John Svensson, som är mycket glad över gåvorna.

De sex övriga skulpturerna kommer också att placeras ut på Lidingö. Det är en bronsrelief 99×66 cm kallad “Växande stad”, en terrakottarelief 91,5×67,5 cm kallad “Skogsbruk”, en terrakottarelief 61×36 cm kallad “Avrättning”, en gipsrelief 36,5 × 28,5 cm kallad “Smältdegel”, en armerad, patinerad gipsrelief 100 ×74 cm kallad “Växande stad II” och två sammansatta stenhuvuden 50×30×20 cm kallade “Gubbe och gumma”.

– Vi har ännu inte bestämt var de övriga konstverken ska placeras, men det kommer inte bli några svårigheter att hitta platserna där de ska visas, säger John Svensson.

Dela Lidingö stad har fått sju konstverk av Sven Lundqvist

Kommentarer

Hans Barje, ordförande kultur- och fritid 2014-08-30 11:54

Ett stort tack till Familjen Lundqvist för er fina gåva till staden.

Vi ska göra allt för att placera ut dom på ställen på Lidingö där allmänheten kan se konstverken.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google