Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Är hon kanske Lidingös egen Bridget Jones?

tisdag 12 juni 2018 21:49

OTTILIA. Boken ”Rutiga byxor funkar inte här”, utgiven på Rabén & Sjögren, har precis kommit ut och är första delen i humorserien ”Note to self”. I höst kommer del två, ”Vintersport går bort”. Boken handlar om trettonåriga Ottilia som flyttar från Linköping till Lidingö när hon ska börja sjunde klass.

Författarna till boken gömmer sig bakom boken, men på fredag är de på biblioteket klockan 14. Foto: FörfattarnaFörfattarna till boken gömmer sig bakom boken, men på fredag är de på biblioteket klockan 14. Foto: Författarna

Författare är systrarna Abbe Wahlquist och Marie Hammar, som själva i tonåren flyttade från Sundbyberg till Lidingö, då deras pappa jobbade på ön. Humorn är viktig i systrarnas liv och de upplever själva att de hade en varm och kärleksfull uppväxt baserad på mycket humor.

- Vi har skrattat mycket när vi skrivit boken, säger Marie med ett leende. Marie jobbar och bor kvar på ön än idag, medan Abbe är bosatt ut mot Sigtuna. De har även kvar sin mamma på Lidingö.
- Vi älskar Lidingö, närheten till havet och naturen samtidigt som du kan vara i Stockholm city på några minuter”, säger Abbe.

Marie Hammar. Foto: Rabén och SjögrenMarie Hammar. Foto: Rabén och Sjögren Abbe Wahlquist. Foto: Rabén och SjögrenAbbe Wahlquist. Foto: Rabén och Sjögren

Den trettonåriga Ottilia hamnar självklart genast i pinsamma situationer när hon kommer till Lidingö, trots att hon bara vill smälta in. Hennes överperfekta storebror Viggo gör inte saken bättre. Men på kvällarna bloggar hon om allt spännande som händer på ön som exempelvis alla snygga killar, roliga fester, franska prinsar och galna lärare. Det mesta är i alla fall "nästan sant".

Inspirationen till Ottilia är delvis hämtad från författarnas egna liv och deras familjer. De ville skriva om en tjej som inte medvetet försöker ta så mycket plats men som man ändå tycker mycket om och förhoppningsvis kan relatera till. En antihjälte helt enkelt.

- Ottilia är som vilken tjej som helst, berättar Marie. Hon kämpar för att passa in. Även om Ottilia (eller Otto som hon kallas) tycker att mycket är pinsamt och ofta hamnar i knasiga situationer, så har hon skinn på näsan och vågar säga ifrån. Vi hoppas att tjejer, och killar, kan stärkas i rollen att växa upp, och känna igen sig i att det faktiskt är ganska härligt att inte vara helt perfekt.

Boken vänder sig till barn och ungdomar i åldern 9 - 14 år, men är rolig läsning för hela familjen. En riktig feelgood- bok som ger uppkomst till många skratt.

På fredag, den 15 juni, ordnar Lidingö stadsbibliotek en träff med författarna klockan 14. Då går det även bra att köpa boken. Och den finns hos Akademibokhandeln i Lidingö Centrum.

Dela Är hon kanske Lidingös egen Bridget Jones?

Kommentarer

Linnea Löfqvist 2018-06-15 08:54

Äntligen är den här!! En bok i den här genren har jag väntat länge på! Herregud, vad mycket roligt och knasigt som händer Otto, och vad skönt det känns att det inte bara är mig vissa saker händer.....????Jag kan varmt rekommendera den till alla som vill ha lite härlig sommarläsning, stor som liten :) Ser fram emot att få min bok signerad av Marie och Abbe idag kl.14 på Lidingö stadsbibliotek!

Michael Hansson 2018-06-13 21:17

Fantastisk bok och fantastiska författare!

Att läsa denna bok känns helt klart som att man är med från början och att denna bok är starten på något stort som kommer leva länge länge. Hoppas nästa bok kommer snarast! :)

Kul humor och många situationer att känna igen från vardagen.

Rekommenderas varmt!

Therese Persdotter 2018-06-12 23:25

En rolig bok om en härlig tjej. Perfekt sommarlovsläsning!! Här läser mormor för treåringen och båda gillar den skarpt, så absolut en bok som passar alla.

Ninnie Lystad 2018-06-12 22:18

Rekommenderar alla i alla åldrar att läsa ”rutiga byxor funkar inte här”, en underbar bok som leder till många skratt! Du kommer definitivt känna igen dig själv i iallafall någon av alla situationer Otto hamnar i.

Hälsningar från Ninnie 25 år!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google