Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Skärsätra centrum är Lidingös krogtätaste

söndag 27 augusti 2017 10:25

Visste du att Pyrolavägen i Skärsätra är Lidingös krogtätaste gata? Inger Grimlund, som skriver om mat på Lidingösidan, har besökt de fem restaurangerna, som ligger tätt intill varandra. Och, i oktober, blir det en utställning om Skärsätra på Lidingö museum. Om detta kan du läsa i detta reportage.

Så är det dags att få lite ordning på samhället efter sommarens lata dagar då det mesta varit lite huller-om-buller. Vi har tacksamt tagit emot solens strålar, dukat ute mellan regnskurarna och mumsat på jordgubbar och hallon mest varje dag. Över hela Lidingö har vilat ett lugn som dämpat stress och aktiviteter, man frågade sig - vart har alla människor tagit vägen?

Nu är det så att skolorna har börjat, semestrarna är slut för flertalet arbetsföra och Saluhallen har öppnat för
höstsäsongen. Grannarna har kommit tillbaka från Gotland, Varberg, Italien, Spanien, Höga Kusten, Ludvika eller var de nu varit.

Med andra ord – det finns möjlighet att hitta goda vänner och lunchande publik om man går till Saluhallen i Skärsätra vid pass klockan 12.

Pyrolavägen 7. Lidingö Saluhall har bytt ägare – igen! En ny logga och nya friska tag bjuder Joakim Jernberg (till vänster) och Magnus Olsson sina förväntansfulla gäster på. De har båda lång erfarenhet i branschen – Melanders fisk och Elmqvist saluhall finns med på meritlistan. Foto: Inger GrimlundPyrolavägen 7. Lidingö Saluhall har bytt ägare – igen! En ny logga och nya friska tag bjuder Joakim Jernberg (till vänster) och Magnus Olsson sina förväntansfulla gäster på. De har båda lång erfarenhet i branschen – Melanders fisk och Elmqvist saluhall finns med på meritlistan. Foto: Inger Grimlund

Sagt och gjort – men vad hittar jag där? Nya ägare! Kommer ni ihåg Mariannes Saluhall en gång i tiden när den förändrade livet för oss som bodde på Pyrolavägen. Så försvann Marianne och det blev Lidingö Saluhall istället – med den äran. Även om förändringarnas vind ofta blåser hoppas man ju alltid på en god framtid och just i dagarna har två nya, erfarna saluhallskrögare tagit tag i sleven för att röra om i grytan med den äran.

Joakim Jernberg och Magnus Olsson har mångåriga erfarenheter från Östermalmshallens Lisa Elmqvist och Melanders. Nu har de två med sig nya idéer som kan ge ny skjuts åt Saluhallen.

Medan jag sitter där i solen med min laxtallrik får jag sällskap av Siv Bergius från Hembygdsföreningen. Hon är på spaning med kameran i högsta hugg och berättar att Skärsätra är Lidingös krogtätaste samhälle. Det ni!

I bland blir man hemmablind – med Siv Bergius ord ringande i mina öron började jag fundera på saken. Och visst! Här finns allt man kan önska sig.

Pyrolavägen 9. Kicki Nordström en av ägarna till hemtrevliga Café O´Leo. Här visar hon upp menyn som innehåller mycket smått och gott. Självaste Leo heter Muhola i efternamn och tar även han hand om sina gäster med glimten i ögat. På lördag blir det surströmming här från klockan 16. Foto: Inger GrimlundPyrolavägen 9. Kicki Nordström en av ägarna till hemtrevliga Café O´Leo. Här visar hon upp menyn som innehåller mycket smått och gott. Självaste Leo heter Muhola i efternamn och tar även han hand om sina gäster med glimten i ögat. På lördag blir det surströmming här från klockan 16. Foto: Inger Grimlund

Om vi börjar uppifrån – Café O´Leos hemtrevliga kaffestuga som bjuder sina gäster – stora som små – husmanskost och godis i skön blandning. Bakom disken ger Kicki service till ”Dagis”- barnen och stressade föräldrar.

Ett djärvt försök i dagarna är ”Lördagskväll med surströmming.” Jag har anmält mig och ser fram emot dofternas afton med stor förväntan.

Nästa stopp är alltså Saluhallen som i dagarna håller på att undersöka sina gästers önskemål, både när det gäller mat och service.

Pyrolavägen 5. Krua Thai är dragplåstret för alla som gillar thaimat där chili sätter sprätt på det mesta. I köket huserar Joe Wang med den äran bland wokar och heta pannor. Vill du ha ”snällare” kryddning går det bra – inget är omöjligt. Foto: Inger GrimlundPyrolavägen 5. Krua Thai är dragplåstret för alla som gillar thaimat där chili sätter sprätt på det mesta. I köket huserar Joe Wang med den äran bland wokar och heta pannor. Vill du ha ”snällare” kryddning går det bra – inget är omöjligt. Foto: Inger Grimlund

Vägg i vägg hittar vi Krua Thai där Joe Wang själv har chili i blodet. Här är full fart i köket bland fritöser och wokar och på matsedeln finns det mycket som lockar, inte minst ”Dagens rätt” för humana 85 kronor och då ingår dessutom något att dricka.

Pyrolavägen 3. Cleopatra har funnits på plats sedan 1994! Mest känd som Pizzeria men sonen Suleyman Yilmaz intygar att Nobis, Plankan och Schnitzeln är minst lika populära. Och som sagt – ett gott öl hör till… Foto: Inger GrimlundPyrolavägen 3. Cleopatra har funnits på plats sedan 1994! Mest känd som Pizzeria men sonen Suleyman Yilmaz intygar att Nobis, Plankan och Schnitzeln är minst lika populära. Och som sagt – ett gott öl hör till… Foto: Inger Grimlund

Så har vi kommit till Cleopatra, den äldsta i gänget. Adressen är Pyrolavägen 3 sedan femton år och här finns alltid far eller son Yilmaz att växla några ord med.

Varje sista söndagen i månaden drillar Absolut Jazz sina instrument här mellan 17 – 19 och du kan äta på en gång. Björn Holmsten är Maestro som lockar hit grannarna med den klassiska jazzen. Till vardags är det många välmående herrar som njuter en god öl till den nygräddade pizzan framför TV:n. Det är med andra ord lite ”som hemma”. Men Cleopatra är inte bara ett Pizza Place, här finns också god klassisk ”pub-mat”.

Pyrolavägen 15. Vi älskar sushi! Även den här shoppen har bytt ägare då och då men ändå har vi kunder alltid varit trogna. Just nu pågår en renovering av Sushi House Kai och vi drar undan ridån för kökschef Gala där han står mitt i förändringen. Foto: Inger GrimlundPyrolavägen 15. Vi älskar sushi! Även den här shoppen har bytt ägare då och då men ändå har vi kunder alltid varit trogna. Just nu pågår en renovering av Sushi House Kai och vi drar undan ridån för kökschef Gala där han står mitt i förändringen. Foto: Inger Grimlund

Vi tar en sväng ut på Pyrolavägen – längtan efter god sushi tränger sig på. Och visst! Där i kurvan på nummer 15 finns fortfarande Sushi House Kai kvar. Just i dagarna renoverar man lokalen och med det verkar det som nytändning är på gång. Jag får en meny av kökschef Gala som ler vänligt och önskar välkommen åter. Det ska bli spännande att se hur lokalen kommer att bli när nya inredningen är på plats. Öppettider 11.00 – 21.00, utom måndagar då det är stängt. Tel: 08 – 766 12 70.

Allt du önskar som måltid finns alltså här i Skärsätra; vardagsmat, delikatesser, Thai-kök, pizza och sushi. I oktober kommer Lidingö Museum att berätta mer om just Skärsätra, förr och nu. En av de ansvariga är då museets grafiska formgivare Siv Bergius.

Av Inger Grimlund

Dela Skärsätra centrum är Lidingös krogtätaste

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google