Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lunch med Ulf

tisdag 10 mars 2015 12:25

Inger Grimlund, Lidingösidans matkulturskribent, har ätit sin favoritmat tillsammans med en av sina favoriter på ett av sina favoritmatställen på Lidingö.

Ulf Elfving med nystekta strömmingar. Foto: Inger GrimlundUlf Elfving med nystekta strömmingar. Foto: Inger Grimlund

Får jag presentera en mycket god vän för er? Ja, ni känner säkert igen hans röst. Ulf Elfving är namnet och han har under en rad år förtjust oss radiolyssnare med spännande intervjuer. Ingen kan som Ulf få annars hårda och okänsliga personer både talföra och trevliga vid mikrofonen, antingen de befinner sig i en välutrustad studio eller mitt i Östermalmshallens fredagsröra.

– Hur bär du dig åt Ulf, frågar jag, som vet hur svårt det kan vara att få kontakt med de utvalda man ska göra reportage om.
– Jag är nyfiken, blir svaret. Det gäller ju också att vara förberedd, lyssna och fånga upp intervjuns vågrörelser.
Just det där med nyfikenhet är viktigt, kan jag förstå.

Vi sitter mitt emot varandra på Mariannes Saluhall i Skärsätra och jag känner mig faktiskt riktigt nyfiken på hur Ulf lever nu för tiden. I snart femtio år har han gjort radioprogram som intresserat den stora lyssnarpubliken – men i dag. Sveriges Radio har fått stor konkurrens av andra kanaler, TV och den växande datavärlden.

Det var faktiskt bättre förr, då visste man var och när favoritprogrammen gick ut i etern. Men hur är det idag?
– Har du gått in på min blogg, undrar Ulf och ser förväntansfull ut.
– Nej. Jag är inte bra på det där med bloggar, hur gör man?
Jag känner mig faktiskt lite förlägen.

Så får jag höra att Ulfs blogg också berättar om mat. Ger recept. Berättar vad som händer i hans värld både hemma och borta. Just då kommer vår beställda “Dagens rätt” in på bordet. Frasiga, härlig goda strömmingsflundror med smörigt potatismos och rårörda lingon därtill. Så gott, så gott! Efter maten tar vi en kopp kaffe och en bit kaka (ingår i lunchpriset).

Den välfyllda fiskdisken lockar och Ulf köper en läcker bit piggvar att ta med hem till hustru Karin. Som den gentleman han är, kör Ulf mig hem till Gavelvägen där vi tar farväl av varandra och jag lovar att genast gå in på ”Mitt kök.se” - Mat med Elfving.

Och visst, här får jag svaren på många av mina frågor.
– Favoritmat: rårakor, skaldjur och surströmming.

Listan med recept tar upp ett 30-tal spännande rätter som Svart vinbärssill, Skavlans goda bröd, Friterad lutfisk, Pepparkaksskinka, Rolles röda gazpacho o.s.v.

Nu har jag full koll på vad han sysslar med, vad som puttrar på spisen där hemma och annat aktuellt som t.ex. antirökning. På bloggen dyker det upp "Knaprig strömming … Här är bästa receptet".

Vår lunch på Mariannes hade helt klart satt sina spår på Ulfs smaklökar. Gå in på bloggen ”Mitt Kök” så får ni historien direkt från Ulf.
– Bravo Ulf, men en liten fråga, vad panerade du strömmingsflundrorna med? Så att de blev så där frasiga som hos Mariannes?

Eftersom Ulf just var på väg till Dubai när jag försökte nå honom för att få klarhet om saken, så ringde jag istället Mariannes Saluhall med samma fråga. Svaret var Cabana Mix-Pan. Ett slags skorpmjöl kan jag förstå, men vad innehåller det? Ja, se – den frågan var knivig för leverantören Bergfalk att besvara.

Som sagt, resultatet blev strålande och med det lämnar jag frågan obesvarad. Vad som nu ligger och gnager i mitt sinne är: hur kommer Ulf tillaga den läckra biten piggvar som han inhandlade hos Mariannes.

Svaret hoppas jag dyker upp på bloggen ”Mitt kök – mat med Elfving”. Receptet kan sedan användas i köket hos Mariannes då det kommer stå ”Pigg var Elfving” på svarta tavlan där dagens lunchrätter presenteras. Och så strömmingen förstås. Den kan vi inte vara utan!

Text: Inger Grimlund

Dela Lunch med Ulf

Kommentarer

Mats Kihlberh 2018-07-19 18:16

Hej,
Min morfar Nils-Erik Larsson tillverkade och sålde Cabana Mix fram till 1974. Blandningen gjordes i hans verksamhet Ingridiensfabriken som låg på Seved i Malmö, där han också tillverkade nöt- och mandelkross och mandelmassa till konditorier och glasstillverkare.
Cabana mix innehöll, om jag minns rätt, skorpmjöl, krossade nötter, salt och kryddor.
Vad som hände med produkten efter att min morfar la ner sin verksamhet vet jag inget om. Roligt att läsa om den här!
Mats

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google