Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Lyssna på ett 3000 år gammalt instrument

torsdag 1 september 2016 16:25

FRI ENTRÈ. I morgon fredag gästas Lidingö av två de två kinesiska musikerna Deng Hong, på qin och Long Lian, på flöjt, som under en timme ger en konsert i Lidingö stadshus sessionssal. Det blir traditionell musik på det 3000 år gamla stränginstrumentet qin och på flöjt. En möjlighet att varva ner efter arbetsveckan och kanske få uppleva en ny magisk värld.

Musikerna Deng Hong, på qin och Long Lian på flöjt spelar i Lidingö stadshus. Foto: Kinesiska kulturcentretMusikerna Deng Hong, på qin och Long Lian på flöjt spelar i Lidingö stadshus. Foto: Kinesiska kulturcentret

Före konserten presenteras instrumentet av professor Cecilia Lindqvist, som 2006 skrev boken "Qin" om instrumentet. Lindqvist tilldelades Augustpriset 2006 i den facklitterära kategorin för boken.

Konserten börjar klockan 17.30 och pågår under cirka en timme. Den genomförs i samarbete med det nyöppnade Kinesiska Kulturcentret i Stockholm. Fri entré. Biljetter finns i receptionen i Lidingö stadshus, som denna fredagskväll håller öppet till konserten startar.

Länk till Lidingösidans evenemangskalender.


Nedanstående text hämtat från Wikipedia:

Guqin (info) (古琴) är ett av de äldsta (uppemot 3000 år), fortfarande spelade kinesiska stränginstrumenten, och det som traditionellt har haft den högsta statusen.

Att kunna spela guqin (eller qin som det kallades innan behovet att skilja det från andra stränginstrument gjorde att gu, "antik", fogades till namnet på 1800-talet) ansågs tidigt vara ett av en bildad persons måsten.

I äldsta tid varierade utformningen av instrumentet. Under Tangdynastin (618 -- 907) fick det sin definitiva utformning: långsmalt och med 7 strängar och en grund resonanslåda. Det spelas alltid monofont med höger hand. Med vänster hand kan man åstadkomma olika slags vibrato, som ger möjlighet till en mängd variationer i kompositionen. Klangen påminner i någon mån om den västerländska lutan.

I Peking (Beijing) finns ett särskilt forskningsinstitut för aspekter på guqin-instrumentet.

Instrumenten är ofta försedda med inskriptioner och sigill av olika slag.

På gamla instrument spricker gärna lacken, men det anses vara ett skönhetstecken, och olika sprickmönster får sina egna namn.

Dela Lyssna på ett 3000 år gammalt instrument

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google