Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Magnus Gertten fick Eric Forsgrens filmpris

söndag 29 november 2015 00:11

Sveriges största dokumentärfilmspris, "Eric Forsgrens dokumentärfilmspris", gick i år till regissören Magnus Gertten, Limhamn, för hans film "Varje ansikte har ett namn". Priset delades ut i fredags.

Lidingöbon, TV-producenten och filmaren Eric Forsgren har instiftat ett pris för dokumentärfilmare som delas ut årligen. Prissumman är 100 000 kronor. Årets pris är det sjunde i ordningen.

Magnus Gerttens film handlar om överlevande från de tyska koncentrationslägren, som står på kajen i Malmö den 28:e april 1945. 70 år senare har han sökt upp några av de överlevande.

Juryns motivering till vinsten:
"Bakom denna berättelse finns en nyfiken och envis filmare som gjort tiden till sin bästa vän. I arbetet med arkivmaterialet - och med stor inlevelse i andra människors liv - återkommer regissören till frågan: Vad är ett liv?

Människor som en gång var flyktingar och gick iland på en kaj i Malmö får – genom de processer filmaren sätter igång - syn på sig själva på ett nytt sätt, och vi får vara vittnen till dessa magiska ögonblick, när vårt då och vårt nu smälter samman".

Juryn bestod av Charlotte Hellström, Tom Alandh, Åsa Blanck, Sofia Nordin och Lars Säfström.

Dela Magnus Gertten fick Eric Forsgrens filmpris

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google