Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Mäktig musik på söndag

torsdag 20 oktober 2016 08:04

PAR BRICOLE OCH LIDINGÖSYMFONIN. På söndag den 23 oktober klockan 16.00 kan man i Ansgarskyrkan lyssna på "Rekviem i d-moll" av Luigi Cherubini. Det är Par Bricoles manskör och Lidingösymfonin, förstärkt med Par Bricoles brassmusiker, som framför verket. Dessutom kommer "Finlandia" av Jean Sibelius att spelas av Lidingösymfonin. Dirigenter är Ian Plaude (kören) och Michael Schlyter (orkestern). Inträdet är 150 kronor.

Dirigenterna Ian Plaude (t.v) och Michael Schlyter vid den första gemensamma repetitionen på Elverket.Dirigenterna Ian Plaude (t.v) och Michael Schlyter vid den första gemensamma repetitionen på Elverket.

En av sångarna, Jan-Eric Österström, har intervjuat de två dirigenterna Ian Plaude och Michael Schlyter före den första gemensamma repetitionen.

Jan-Eric: Berätta om hur detta projekt blev till.

Ian: Det hela började för ett par år sedan med ett tips jag fick om Cherubinis andra rekviem, som skulle passa att göra någon gång inom ramen för manskörens och orkesterns gemensamma uppträdanden inom Par Bricole. Efter att jag undersökt stycket och funderat på hur vi skulle framföra det inom sällskapet, tyckte jag att det vore synd om det inte också gjordes offentliga konserter med ett sådant fint och maffigt verk. Det är alltid lite vemodigt att jobba så hårt för bara ett framförande.

Michael: Jag var vid den tiden även dirigent för Par Bricoles orkester och vi diskuterade hur vi kunde göra flera konserter med Cherubini. Då föddes idén om att engagera Lidingösymfonin som ”fundamentet” till orkestern och fylla på med PB:s orkestermusiker. Det passade bra med Lidingösymfonins åtaganden att ta emot detta samarbete med kören.

Ian: Vi är också kollegor till vardags vid Stockholms Musikpedagogiska Institut, SMI, så det passade bra att kunna prata och planera genom att vi hade regelbunden kontakt.

Kör och orkester repeterar i Elverket.Kör och orkester repeterar i Elverket.

Orkestern repeterar i Elverket ledda av Ian Plaude.Orkestern repeterar i Elverket ledda av Ian Plaude.

Jan-Eric: Det är inte ofta man får höra ett rekviem för manskör och orkester, utan ens några solister.

Ian: Nej, och stycket kom till just i reaktion mot att ärkebiskopen i Paris förbjöd kvinnliga röster att sjunga i kyrkan. Cherubinis första rekviem, som hade vunnit enorm uppskattning när det uruppfördes 1817, var satt för blandad kör. När det inte fick sjungas något drygt decennium senare, fick nog Cherubini spatt och skrev då troligen detta andra rekviem, som kyrkan ju inte kunde ha något förbud mot eftersom det aldrig framförts.

Michael: Det är ett häftigt stycke, närmare 50 minuter och sju satser långt, med allt man kan önska sig av både fart och forte, med härliga tempoväxlingar och brassfanfarer mellan mer lyriska och sensibla partier. Det ska bli spännande att sätta ihop det med kören när de har sina gemensamma repetitioner.

Jan-Eric: Så ni har inte repeterat tillsammans än?

Michael: Nej, så brukar det inte gå till utan kören har repeterat på sitt håll och orkestern på sitt. Vi (alltså orkestern) började med repetitionerna i september, vilket nog är tur för stycket visade sig ha flera utmaningar för musikerna.

Ian: Ja, och kören började instuderingen redan i januari och har hunnit framföra två satser ”a cappella” vid en turné till Finland i mitten av september. Men höjdpunkten blir att svetsa ihop de två krafterna så att de bildar en helhet.

Jan-Eric: Och så gör orkestern Sibelius berömda Finlandia också. Varför det?

Michael: Lidingösymfonin har inte normalt den mängd horn, trumpeter och tromboner som den stora romantiska repertoaren kräver. Nu har vi möjligheten att göra ett härligt romantiskt verk när Par Bricoles brassmusiker kan vara med.

Jan-Eric: Konserten äger alltså rum i Ansgarskyrkan den 23 oktober klockan 16, men ni ska även ge två konserter i S:t Jacobs kyrka i centrala Stockholm?

Ian: Ja, lördagen den 5 november klockan 15 gör vi rekviet som en del av S:t Jacobs kyrkas konsertserie och som ett inslag på Allhelgonadagen. Sedan kommer vi helgen därpå framföra rekviet inom ramen för Par Bricoles ceremoni för bröder som har gått bort det senaste året. Det lär bli en värdig avslutning på ett kul och utvecklande projekt.

Dela Mäktig musik på söndag

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google