Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

I år firas Måltidens Dag torsdag den 18 oktober

måndag 1 oktober 2018 14:10

Den tredje torsdagen i oktober firas Måltidens Dag och då alltid med en soppa på bordet. Receptet på soppan (se nedan) går land och rike runt och i Kungsträdgården bjuder restarangskolans elever på årets soppa – en riktig goding kan Lidingösidans matkrönikör Inger Grimlund lova.

"I år har soppan komponerats av Måltidsakademien – det är en härligt mustig soppa med rotfrukter – ett personligt tillägg har jag dristat mig att göra – ett äpple! Passar utmärkt i dessa äppelrika tider och i glasen serveras äppelmust utblandat med kallt vatten till angenäm stryka och smak.

Så här (se nedan) ser vår inbjudan ut på Hiertagården med temat Mat, Musik och Mandelmassa. Kanske kan den inspirera vår matroade läsare på Lidingösidan att samla vänner och familj runt bordet", skriver Inger Grimlund. Så...

Råvarorna till soppan är höstens rotfrukter + ett äpple. Foto: Inger GrimlundRåvarorna till soppan är höstens rotfrukter + ett äpple. Foto: Inger Grimlund Kökschef Ragnar Mårtensson lyfter på locket till vår varma soppa. Foto: Inger GrimlundKökschef Ragnar Mårtensson lyfter på locket till vår varma soppa. Foto: Inger Grimlund Inbjudan till dem som bor på Hiertagården, ett exempel på hur det kan se ut inför Måltidens Dag. Foto: Inger GrimlundInbjudan till dem som bor på Hiertagården, ett exempel på hur det kan se ut inför Måltidens Dag. Foto: Inger Grimlund Musiken vid vår middag står Bert Öhlund för – här på bilden spelar han för alla på Siggebogården. Det var en glad dag i augusti. Foto: Inger GrimlundMusiken vid vår middag står Bert Öhlund för – här på bilden spelar han för alla på Siggebogården. Det var en glad dag i augusti. Foto: Inger Grimlund Med mandelmassa kan man forma roliga figurer – låt barnen vara med och skapa desserten på Måltidens Dag. Foto: Inger GrimlundMed mandelmassa kan man forma roliga figurer – låt barnen vara med och skapa desserten på Måltidens Dag. Foto: Inger Grimlund Foto: Inger GrimlundFoto: Inger Grimlund

Måltidens Dags-soppan 2018 med rotfrukter och ett äpple

4 portioner
1 gul lök, finhackad och stekt i smör
800 g blandade rotfrukter t.ex. potatis, morot och palsternacka
I fast äpple
2–3 msk smör eller olja
1 l vatten
3 msk koncentrerad grönsaksfond, eller 1 ½ buljongtärning
2 dl grädde eller crème fraiche
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

ATT GÖRA:
1. Skala och skär lök och rotfrukter i mindre bitar. Skala äpplet, ta bort kärnhus och skär äpplet i tärningar
2. Fräs löken i 1 msk smör så löken blir lätt brynt, tillsätt äpple och rotfrukter och mer matfett. Låt att fräsa 5 minuter i en kastrull. Häll på vatten och fond. Låt koka ca 20 min eller tills rotfrukterna är möra.
3. Mixa soppan slät med grädde eller crème fraiche. Salta och peppra. Är soppan för tjock, tillsätt lite mer buljong.
4. Om du vill kan du toppa soppan med t.ex. smörstekta brödkrutonger av halvtorrt, överblivet bröd eller ugnsbakade chips av rotfruktsskalen.

Dela I år firas Måltidens Dag torsdag den 18 oktober

Kommentarer

Inger Lundeskog 2018-10-10 15:42

Den soppan måste jag smaka, åter väldigt gott !

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google