Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Martina Montelius om det egna inre rummet

tisdag 17 oktober 2017 00:01

PÅ TEATERN FINNS TID OCH PLATS. För några dagar sedan kunde ett hundratal åhörare lyssna på författaren och dramatikern Martina Montelius när hon, på S:ta Annagården, berättade om sitt skrivande liv. Rubriken för kvällen var: Ibland är man lessen, ibland är man glad. Det är också titeln på hennes senaste bok, som kom ut i år. Och det blev många skratt, men alla uppfattade också svärtan i berättelserna. Martina Montelius besök ingick i Lidingö församlings "Föredrag på S:ta Anna".

Martina Montelius berättade och läste ur sin böcker.Martina Montelius berättade och läste ur sin böcker.

Från början, som ung, var tanken att skriva en enda teaterpjäs, och sedan skulle det vara nog med skrivandet. Som 17-åring, efter att ha hoppat av skolan, fick hon jobb på Dramaten, som påklädare. I en hiss mötte hon Torsten Flinck, 30 år, "vältränad" och redan då speciell. Han talade om för henne att hon borde se honom som sin bank och sätta in pengarna hos honom... Under sju år hjälpte hon Flinck med en hel del. Flincks något nervösa mage inför föreställningarna gjorde att han måste sitta på toaletten under långa tider, varvid Martina Montelius fick sitta utanför för att motläsa texterna hans roller hade. En något bisarr situation, men eftersom hon inte kan säga "nej" så hamnar hon ibland lite snett.
- Om jag ska köpa några kanelbullar och expediten frågar om jag inte ska ta alla 25 så säger jag ja, sa hon till publikens fnissande.

Hon berättade om mötet med skådespelaren Leif Andrée, om deras gemensamma panikångesthistorier, om hur hon skrev monologen "Gabriel" som är på väg till dagis för att hämta barn, men vill hellre till akuten, så paniskt skräckslagen för allt från alltför stora barn.

Så hade hon då skrivit sin "enda" pjäs. Men det blev ytterligare en och nu är hon uppe i 30 stycken. De har spelats på Galeasen, Plaza (som låg på Odengatan) och på Brunnsgatan 4, där hon nu är teaterdirektör.

Vid "vuxen" ålder, 38 år, skrev hon sin första bok, "Främlingsleguanen", boken om barnet vars enda vän är en leguan, en bok om barndomens ensamhet.
- Skillnaden mellan att skriva en bok och en pjäs är att pjäsen aldrig blir färdig. Boken är klar när man släppt ifrån sig sista korrekturet och den skickats till tryckeriet. Då finns ingen återvändo. Därför måste en bok "ha ett högt pris för författaren".

Martina Montelius gav sedan en liten inblick i detta som kallas "litteraturkryssningar".
- Säg inte att det inte finns ett litteraturintresse i landet. 1000 personer åker på en kryssning med författare som dels berättar om sitt senaste verk, dels signerar sina böcker. I bästa fall hinner de växla några ord med köparna. Då är det bra om man som relativt okänd författare får plats bredvid någon välkänd, som PO Enquist. Medan folk väntar i signeringskön kanske de även passar på att bläddra i de närmaste författarnas böcker. Och då kan det hända att de även bestämmer sig för ett extra köp... Och så läste hon ur sin bok "Litteraturkryssning", med mängder av iakttagelser från det litterära mötet på havet.

Den senaste boken "Ibland är man lessen, ibland är man glad" handlar om det hemska att plåga sitt barn mentalt. Det är psykisk misshandel att hela tiden hota med att man ska ta livet av sig som förälder.
- Detta är underbeskrivet i litteraturen. Boken handlar om osynliga barn, det låter väl muntert?

- Teatern är en plats där man får både tid och plats för det egna inre rummet när föreställningen pågår, sa Martina Montelius innan hon avtackades med blommor och kaffe.

Nästa "Föredrag på S:ta Anna" blir den 8 november klockan 19.30. Då kommer Arne Jarrick, professor i historia, ställa frågan: Är samhället på väg att bli kunskapsfientligt? Världsledare är likgiltiga inför sina egna lögner och viftar bort kritiken som flugor. Falska nyheter sprids och populister reducerar vetenskapliga studier till hårdvinklade åsikter.

Dela Martina Montelius om det egna inre rummet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google