Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Mat från Medelhavet och "Det vilda skafferiet"

torsdag 4 maj 2017 12:10

MATSENSATIONER. I tisdags kunde matintresserade lyssna till kockarna Joel Åhlin och Niki Sjölund när de på Akademibokhandeln presenterade sina nya böcker. I Joel Åhlins bok "Azur" finns han egna recept på mat inspirerade från Spanien, Italien, Grekland men även Marocko och övriga Nordafrika. Han ger även lite privata restips för den som vill hitta den extra goda maten. Niki Sjölund arbetar numera enbart som leverantör av "det vilda skafferiet" till topprestauranger i stockholmsområdet, som vill bjuda sina gäster på det bästa som finns i naturen. Hans bok "Vildplockat" är inte en kokbok utan en guide för dem som vill komma ut i naturen för att hitta de ätbara svamparna, rötterna, blommorna, örterna och ogräset "runt hörnet".

Niki Sjölund bjöd på grönt och alla besökarna provade.Niki Sjölund bjöd på grönt och alla besökarna provade. Niki Sjölund och Joel Åhlin med böckerna "Vildplockat" och "Azur".Niki Sjölund och Joel Åhlin med böckerna "Vildplockat" och "Azur". Bilderna i Joel Åhlins bok är tagna av Niklas NymanBilderna i Joel Åhlins bok är tagna av Niklas Nyman

Niki Sjölund bjöd åhörarna på sex olika ätbara delikatesser han plockat söder om Stockholm. Kärleksört, Tusensköna, Spansk körvel, Vårlök, Kirskål och Löktrav serverades och de flesta tyckte nog att den spanska körveln var en riktigt bra överraskning som kan ge lite extra smak på en anrättning.

Joel Åhlin (född på Lidingö och nu delägare av den stjärnprisade restaurangen Agrikultur i Stockholm) har inte bara delat med sig av sina recept i boken utan även beskrivit hur man äter i länderna runt Medelhavet. Man har inte alltid en "tre-rätters" utan blandar maten på ett annat sätt än vi gör. Många använder händerna när de äter runt borden vilket ger en helt annan känsla för maten. Boken innehåller INTE några pastarecept utan 60 helt andra smakrika upplevelser. "Ta gärna med boken när ni åker till länder runt Medelhavet, där finns ju oftast alla ingredienser på nära håll. I Stockholm hittar man dock det mesta i Hötorgshallen", sa Joel Åhlin och bjöd sedan på "Fritz oliver", vilket alla uppskattade.

I Lidingö centrum är det i morgon fredag en mat-dag på Vasatorget. Passa på att testa de lokala krögarnas förslag och rätter. Pågår mellan klockan 11 och 19.

Dela Mat från Medelhavet och "Det vilda skafferiet"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google