Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Matäventyr här och där

torsdag 16 februari 2017 00:01

Ärtsoppa med fläsk, pulled pork, alger, okända ätbara havsdjur och råräkor. Nu har Inger Grimlund, Lidingösidans matskribent, återvänt till matbordet och levererar tankar om en gammal bekant från Gourmet-tiden, om Hiertagårdens överraskande måltider och om restaurang American Taste Away i Torsvik. Gaffeln upp.

Jens Stenemuhr med dottern Victoria bakom den välförsedda disken på American Taste Away. Foto: Inger GrimlundJens Stenemuhr med dottern Victoria bakom den välförsedda disken på American Taste Away. Foto: Inger Grimlund

Det händer då och då att det ramlar in spännande meddelanden i min gamla, trofasta Mac. Följande inbjudan satte fart på min matfantasi som med åren har fört en tynande tillvaro:

Denna inbjudan gäller för två personer och avser White Guide Gala. Vill du dessutom delta på förmiddagens White PAPER Merroir Trend Seminar ”Det Gröna i det Blå” och knapra på alger, höra Lars Peder Hedberg prata innovation och trender inom gastronomin, diskutera okända ätbara havsdjur och prova råräkor i Tala Smaks regi? Och vara med på kvällens Merroir Award Dinner, lagad av den tills vidare hemliga vinnaren?

Visst låter det spännande och att dessutom få se min kompis Lars Peder Hedberg på scenen ”live”. Det vore underbart!

Han kan han, Lars Peder. Lidingöbo dessutom med havsutsikt från Forestas terrass. Så nära Hiertagården men ändå ser jag honom aldrig. Vi skapade tidningen Gourmet på 80-talet och hur många krogtester vi gjort under åren vet jag inte.

Numera blundar jag och mumsar i mig vad som bjuds i vår restaurang. På menylistan är utbudet riktigt trevligt, men hur ärtsoppa med fläsk ser ut i verkligheten vet man inte. Kanske kan det kallas innovationer? I vilket fall som helst innehåller varje måltid en överraskning, eller två!

Kanske är det som att knapra på alger eller äta okända havsdjur? Vem vet – jag tror jag ska invitera Lars Peder till en middag på Hiertagården för att se i vilken klass köket passar in.

American Taste Away
Nu är det så att då och då blir jag så sugen på Pulled Pork. Då kör jag upp till platån på Herserudsvägen 1 där American Taste Away ligger, just vid nergången till Lidingö Galleria. Vid lunchtid är det kö av hungriga grabbar i stickade mössor och nerhasade jeans. Bara det något att titta på för en gammal tant!

Genom ”matsalen” går en ström av besökare från Gallerian, möblemanget är enkelt och har lite av vänthall över sig. Men så, inne i butiken, blommar matfantasin. Du kan få din sallad komponerad precis som du vill. Bakom glasrutan exponeras ingredienserna, det är bara att peka och vips får du en salladsskål, fylld med godsaker. Bara vego, om du vill och det vill fler och fler i dag.

Själv är jag helt betagen av den mustiga Pulled Pork som Jens Stenemuhr serverar. För det mesta invirad i folie men när jag kommer får jag tallrik, kniv och gaffel. Man har ju inte så lätt att gapa nu för tiden. Med andra ord – Jens vet hur man ger service till äldre.

"Jag förför mitt barnbarn Anna Grimlund med Pulled Pork" säger Inger Grimlund som tog bilden."Jag förför mitt barnbarn Anna Grimlund med Pulled Pork" säger Inger Grimlund som tog bilden.

Dagens soppa för 55 kronor är alltid god, kaffe på maten ingår i priset som är ytterst humant. Vad sägs om 45 kronor för min älskade Pulled Pork och 65 kronor för de rikliga salladerna som gott räcker till två.

Så, kära Lars Peder, du har restaurang American Taste Away runt hörnet. Och skulle du inte vilja sitta ner bland skolgrabbarna så kan du ta maten med dig hem och duka vackert på din underbara terrass.

Ring gärna så kommer jag med Pulled Pork så du får smaka!

Av Inger Grimlund

Dela Matäventyr här och där

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google