lördag 11 november 2017 15:06
Inger Grimlund skriver om mat på Lidingösidan. Följ med när hon besöker dem som lagar maten som hon skriver om. Nu är det "Småkockarna" som i Torsvik lär sig hur de kan överraska den egna familjen med äkta svensk husmanskost. En hemlagad Biff á la Lindström är något många säkert önskar sig.
Småkockarna har intagit de forna bankvalven i Torsvik! Helt fantastiskt - och här har trollats fram ett superkök med plats för tolv kockar eller fler.
Härliga spisar, kylar, frysar, diskmaskiner – ja, allt ett nutida kök förväntas innehålla finns på plats. Det är kvinnan bakom allt – här träder en entreprenör fram, Madeleine Morne med önskan om att inspirera både barn och oss äldre att laga mat tillsammans. Kurserna avlöser varandra, snart är det dags att baka pepparkakshus hos Småkockarna – hela familjen är välkommen.
Men först en titt in i kockarnas lärosal – här möts vi en vanlig torsdag på eftermiddagen. Lärare och ledare är Anna State och Madeleine Morne – på menyn står husmanskost - Biff à la Lindström med potatismos.
Stäng av mobilerna – klockan är fem! Nu börjar lektionen ”Vad är husmanskost” och gänget av ”småkockar” sätter sig ner för att lyssna – lära. Dagens chef i köket är Anna State som tar till orda och förklarar: ”Förr i tiden fanns det inte så många råvaror att variera maten med. Man lagade allt hemma från grunden, gjorde egna buljonger, rökte, gravade, gillade, kokade och stekte allt från falukorv till strömming”.
Ungefär så började höstens övningar i kurs sju för kockar i åldern 9 – 13 år. De tolv eleverna kände varandra rätt väl vid det här laget och var också väl förberedda för det ”som komma skulle”.
Tvätta händerna, på med förklädet, sätt upp håret och visst passar en kockmössa både tjejer och killar. Par om par delas gänget upp, recepten gås igenom och så är det dags att inta det välorganiserade köket.
Vad blir det för mat?
Biff á la Lindström är dagens husmanskost utvald av Anna State som själv har en dragning åt det engelska kökets håll. Receptet är för fyra personer men här gäller det att kunna dela ingredienserna i fyra delar, då var och en ska göra sina egna biffar – eller sin egen biff! Och det är minsann inte så lätt – dela ett ägg i fyra delar, hur gör man? Och 1 ½ dl vatten – hur mycket blir det per biff? 400 g nötfärs är enklare men ändå blev det knepigt att få färsen att hålla ihop. Större bunke, mer ströbröd räddade situationen för Marcus, Oliver och Perla kanske också för Nicholas, Isabelle, Theo, Filip, Alice, Izzy och Carla…
Färsen kryddas sedan med hackad gul lök som mjukstekts i smör, finhackade inlagda rödbetor, ättiksgurka, kapris (1/2 msk per sats) och så smakas det hela av med en doft svartpeppar och lite salt. Vid pass 18.30 börjar ett lätt stekos förgylla köket. Trolleri! Trollera!
Hur det hela ska gå helt och hållet, är än så länge ovisst. Men – det ska säkert gå bra och gör det inte det ska man veta, att det är av misstagen man lär sig.
Till biffarna hör också ett riktigt gott potatismos och så en skysås från stekpannan. Det är inte lätt ska ni veta att laga husmanskost. Nu är det matlådan som gäller – och att städa upp, diska, torka bänkar och golv i kök, matsal och toalett.
Snyggt och prydligt ska det vara när man lämnar köket. Och det var det - sedan kan familjen hemma få en liten, liten smakbit Biff à la Lindström när den stolta kocken kommer med matlådan.
Nu undrar den nyfikne – fick ni ingen efterrätt?
– Visst, som grädde på moset skulle det blivit glass. Hemmagjord naturligtvis. Men som tur var fanns sådan redan färdig i frysen. Så klart!
Text: Inger Grimlund
Henrik Åkermark 2017-11-11 17:34
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google