Väder Lidingö

Lidingö söndag 29 januari 2023 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Maud Nycander fick Eric Forsgrens filmpris

onsdag 14 februari 2018 08:37

STÖRSTA DOKUMENTÄRFILMPRISET. Årets dokumentärfilmpris har tilldelats TV-producenten Maud Nycander. Det skedde den 9 februari i samband med den årliga "Dokumentärfilmsdagen" vid högskolan i Piteå och delades ut på Studio Acusticum. Priset på 100 000 kronor är instiftat av lidingöbon Eric Forsgren med familj. Maud Nycander fick priset för sina samlade verk.

Maud Nycander och Erik Forsgren. Foto: Charlotte HellströmMaud Nycander och Erik Forsgren. Foto: Charlotte Hellström

I juryns granskning har det funnits filmer om Olof Palme och Harry Schein. Maud Nycander har även gjort många uppmärksammade program, med t.ex. rubrikerna ”Nunnan”, ”Vägens ände” och ”Sluten avdelning". I Maud Nycanders filmer som hon står för, har det i några fall funnits medverkan av producentkolleger. Juryn bestod av Charlotte Hellström, Lars Säfström, Åsa Blanck, Tom Alandh och Linnéa Landerman.

För tionde året i rad har Eric Forsgrens dokumentärfilmspris delats ut på Studio Acusticum i Piteå, där det pågår utbildning av såväl filmare som filmtekniker. Prissumman på 100 000 kronor är det största inom dokumentärfilm i Sverige. Eric Forsgren är själv en av Sveriges främsta dokumentärfilmspionjärer. Han var den första från Sveriges Radio som fick i uppdrag att spegla Norrland för svenska folket i slutet på 1950-talet, då TV startade sin verksamhet i Sverige. År 2008 beslutade han att avsätta 1 miljon kronor till priset som nu delats ut varje år i tio år. Det första priset gick till dokumentärfilmaren Tom Alandh. Årets prisutdelning var tänkt att vara den sista i ordningen men nu öppnas det upp för en möjlig fortsättning.

Så här säger Eric Forsgren om motivet till priset: Jag vill under de kommande tio åren ge ett årligt pris till en svensk dokumentärfilmare som genom ett eller flera TV-program visat prov på en extraordinär skicklighet och inlevelse. Att med video- eller filmkamera och ett personligt engagemang skildra en verklighet utan att förvanska eller på annat osant sätt tillrättalägga faktiska förhållanden, bör enligt min mening vara den primära uppgiften för en dokumentärfilmare och det främsta kriteriet för en nominering till priset. Att låta prisutdelningen ske i Piteå är naturligt eftersom det ligger i mittpunkten av mitt tidigare verksamhetsområde och då Piteå i dag framstår som en av de viktigaste noderna för den akademiska etermedieutbildningen i Sverige.

Dela Maud Nycander fick Eric Forsgrens filmpris

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google