Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Läkemedel eller tårta för en ljusnande framtid?

torsdag 27 november 2014 00:05

Lidingösidans matkrönikör Inger Grimlund har gått på Nalen, fått råd om vilka aktier som ska vara bra och pratat Princesstårta med Fredrik Mair. Dessutom har hon sett världens starkaste man på nära håll.

Inger Grimlund mötte Fredrik Mair, f.d. Princessbageriet, på Nalen och minsann hamnade de inte på samma bild. Foto: "Kidde"Inger Grimlund mötte Fredrik Mair, f.d. Princessbageriet, på Nalen och minsann hamnade de inte på samma bild. Foto: "Kidde"

Varje år, just före jul, vaknar de styrande på Nordea till liv. Och det behövs verkligen lite liv i luckan. På bankkontoret här på Lidingö har all sparglädje tonat bort. Tomt i kassan, inga pengar, inga fulla sparbössor som ska tömmas. Förr var det ett äventyr för både barn och vuxna att gå till banken.

Vad gör man då – jo, bjuder in sina kunder till julkonsert i Gustaf Vasa-kyrkan och dessutom får jag en invit till Nalen! I min ungdom var Nalen centrum för jazz och lätt synd med snitsigt klädda Nalen-snaidare i täten. Adressen var och är än i dag Regeringsgatan 74. Som trogen Nordeakund får jag också ta med mig en vän – det blev Kidde, naturligtvis.

Först var det ”mingel” i den lite skumma entrén där förfriskningar stod uppdukade. Skål då! Jag gjorde min ”bankman” uppmärksam på vår närvaro, men hans intresse var nog på några nya, välbeställda kunder – en gammal trogen typ som jag behöver ju inte smörjas särskilt mycket. Ett leende och en snabb bildvisning av hans två barn i mobilen var ändå en gest som betydde att vi kände varandra även från ”inside”.

Det var cirka 320 intresserade kunder som slog sig ner i Nalen-salen och fick lyssna till världsmarknaden av i dag.

”Mörka moln eller solljus”. Det var frågan som fodrade ett poetisk svar och här fick vi följa ett flygplan ”jorden runt” på en fantastisk resa. Höjdrädd ränta? Brasilien =-tillväxt. Finland har det tufft! Österut till Kina och Japan där man hoppas på tillväxt i den inhemska marknaden. Ekologisk hållbarhet? Vi lämnar Kina ganska optimistiska medan Japan har mer oro även om 2014 ändå ser rätt bra ut.

Som slutreplik – världens kurser har gått bra, 0,03 % ränta på aktiemarknaden. Satsa på läkemedel, här är vinstförväntningarna stabila. AstraZeneca t.ex. är en trygg placering för hur det är, vi blir äldre och äldre och behöver fler och mer mediciner för att hänga med till 90+.

Prinsesstårta, bra för kroppen
Vid min sida har en trevlig man i sina bästa år satt sig, han heter Fredrik Mair, mitt emot sitter hans hustru, Ulla. De bor på Lidingö, de med. Vi presentera oss i pausen och ju mer vi öppnar våra sinnen, ju mer upptäcker vi många gemensamma nämnare – Brevik (där bodde min farfar), tennis (spelade Kidde på Breviks tennisbana), och så bakverk. Prinsess! Prinsess-bageriet som de har drivit i många år.

Så fantastiskt kul att prata kakor och bröd med en fackman, medan middagen serverades vid långborden. På våra tallrikar kom rejäla portioner av laxbullar med potatissallad och vid sidan om ett litet bröd att mumsa på.

Så kom desserten (nej, inte Prinsesstårta den här gången) utan i form av en stor stark karl – världens starkaste en gång i tiden. Och visst känner vi honom! Hans flytande danssteg med stora lyft av Annika i "Let´s Dance". Mannen som började med att lyfta skivstång med sin lillebror och sedan blev en världskändis i Las Vegas där han 1998 blev världsmästare, vikt 140 kg. Magnus Samuelsson har varit proffs i tjugo år, i hejarklacken finns hans söta fru, hans mamma och lillebror, som med åren har blivit stor, även han.
- Det gäller att lära sig så mycket man kan om sig själv och att aldrig tvivla på sin egen förmåga. Det är så många andra som gör..

Magnus Samuelsson har varit världens starkaste karl. Nu var han desserten på Nalen. Foto: Inger GrimlundMagnus Samuelsson har varit världens starkaste karl. Nu var han desserten på Nalen. Foto: Inger Grimlund Magnus Samuelsson talade om den tid då han lyfte järnskrot och så visade han bilder. Foto: Inger GrimlundMagnus Samuelsson talade om den tid då han lyfte järnskrot och så visade han bilder. Foto: Inger Grimlund

Och visst kan det vara så. Som en gång i Bahamas. Utmanaren var en tuff gangster, välkänd i de inre kretsarna, armbrytning var hans specialité. OK. Här skulle Magnus sättas på plats.
Hur det gick? Magnus bröt av hans arm på två ställen.
- Sedan visste alla vem jag var, konstaterade Magnus med ett rart leende.

Hur gör man då för att hålla musklerna i trim? Träning, alltid träning, och för muskelstyrkan är mejeriprodukter bra att ta till. En bra matchvikt är 155 kg och 2 meter i längd. Perfekt. Vilken kille!

- Jag är tacksam för allt jag har fått uppleva. Nu ska jag jobba mer i det dolda, ta mig an nya saker som jag inte är riktigt van vid, sa Magnus Samuelsson.

Kvällens final närmar sig och jag får då en idé – kanske kan en Prinsesstårta hjälpa till att få i
Magnus in på nya banor.
Min bordsgranne Fredrik är med på noterna – jag stäcker upp handen!
– Varsågod – vad är frågan?
– Jo, vi undrar om vi kan få skicka en Prinsesstårta till dig som starten på ditt nya liv. Ja, adressen?
– Den kan du få i morgon!

Text: Inger Grimlund

P.S. Har du, kära Nordea-kund, fått mager utdelning på dina aktier, så satsa på läkemedel – här är vinstförväntningarna stabila. Vi äter ju mer och mer mediciner, blir äldre och äldre och tröstas med små tabletter av vår doktor. Så, kära Magnus, tappa inte sugen. Du kommer bli en förebild för alla som vill hålla ångan uppe – Apoteket Hjärtat behöver säkert en bra reklamman för läkemedel. Eller, varför inte ge Nordea en chans att synas med starka muskler inför framtiden. Det sätter vi en slant på! D.S.

Dela Läkemedel eller tårta för en ljusnande framtid?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google