Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Midsommarfirande på ön! Nema Problema fixar

söndag 4 juni 2017 14:53

VID KYRKVIKEN. Det var många år sedan något stort organiserat midsommarfirande fanns på Lidingö. Pensionärsorganisationerna SPF och PRO under åren hållit ställningarna vid Hustegaholm när hundratals "midsommartörstande" lidingöbor letat efter en midsommarstång att dansa kring. I år har Nema Problema Foundation bestämt sig för att arrangera ett midsommarfirande för alla, på stranden nedanför Lidingö kyrka vid Kyrkvikens innersta.

I julas ordnade Nema Problema Foundation ett uppskattat julfirande i Hersby gymnasiums matsal. Nu kommer sommarvarianten, ett midsommarfirande som alla är välkomna till, oavsett om man är etablerad svensk eller nyanländ, ung, pensionär eller dagisbarn, oavsett sexuell läggning eller tro.

Festligheterna startar på midsommarafton klockan 11. Det blir dans runt midsommarstången, servering av otraditionell mat och möjligheter att lära känna nya kompisar. Allt äger rum nedanför Lidingö kyrka, vid Kyrkvikens strand. Evenemanget är alkohol- och drogfritt.

För att arrangörerna redan nu ska få en uppfattning om hur många som kommer, vill de gärna ha en liten förhandsanmälan.

Länk till Facebook där man kan anmäla sig. https://www.facebook.com/events/1890566371200648

Dela Midsommarfirande på ön! Nema Problema fixar

Kommentarer

Ulla Magnusson 2017-06-23 20:04

Underbart midsommarfirande med nya och gamla elever, nya och gamla boende från Lidingö, Stockholm och hela världen! Kanske var vi 500 som hade lyckan att få fira midsommar vid Lidingö Kyrkstrand idag?

Nema Problema bjöd där på modern musik från högtalare, krans bindande ur redan plockade blommor- och björkhög - mat! Mat!? Vad sägs om råa morötter, perfekt grillade hamburgare både vegetariska och av nötkött, tomat och gurka, härligt bröd med smör, ost och skinka, äpplen, kakor och kex choklad, vitamindryck? Så gott! Allt var gratis, bara det kändes så välkomnande. Att sedan bidra med en slant, som tack, var en självklarhet.

Lekar med säcklöpning i plastpåse, potatis på sked-spring, skottkärra där de minsta nästan bars i mål på slutet, löpning med fem pinnvarv, ja fantasin hos de fina unga männen i blå tröja med emblemet Nema Problema på sina bröst och nyanlända elever från Hersby gymnasium, som Hamid från Afghanistan, skapade entusiastisk stämning hos alla. Lag fem vann - alla fick samma pris!

Dansen fördes och sjöngs i flera ringar kring midsommarstången; Vi äro musikanter, Små grodorna, och Raketen avslutades med arabisk musik, då vi alla fortsatte dansa, Selda från Eritrea och Ulla från Sverige och alla barn och föräldrar. Glada miner och skratt, vänliga leenden, alla "slank vi än hit och än dit och än ner i diket". Dans är som gjort för kommunikation!

Ett stort TACK till arrangörerna Philip, Robert och Ville på Nema Problema (översatt "Inga Problem" på esperanto, världsspråk lanserat efter världskrigen ). Er vitala ungdom skapade denna alldeles underbara, spontana och traditionella fest. Känslan av att detta var ett angeläget och viktigt tillfälle för möten mellan människor från olika kulturer, tysk och svensk, italiensk lever kvar. Solen stod som högst på allas vår himmel och vattnet i Kyrkviken lyste intensivt blått.

Ulla Magnusson

Birgitta Olsen 2017-06-04 15:52

Förr i tiden så anordnades det ett midsommarfirande på Vallens grusplan, nu är det gräs där. Det som alla väntade på var Oxdansen som var tradition innan ringdansen började. Stången hjälptes alla åt att klä o resa innan festligheterna började.
Jag kommer nog förbi o tittar. Tacksam om man skrämt bort alla skitgäss någon vecka innan.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google