lördag 22 oktober 2016 12:09
MÅNGSIDIG. Idag öppnas Millesgårdens stora utställning om Tove Jansson (1914-2001). Besökarna får möta en mångsidig konstnär för vilken bilderna och orden var lika viktiga. Tove Jansson tecknade och målade hela livet. För många är hon mest känd som skaparen av Muminböckerna, men denna utställning visar den imponerande bredd Tove Jansson hade som bildkonstnär, författare och illustratör.
Utställningen visar hennes poetiska surrealism från 1930-talet, många självporträtt och 1960- 70-talets abstrakta havsmålningar och monumentalmålningar för offentliga miljöer. Teckningarna från Muminböckerna, satiriska illustrationerna för tidskriften Garm och andra illustrationer finns med på utställningen, liksom fotografier och filmer som skildrar personen Tove Jansson. Utställningen är producerad av Konstmuseet Ateneum, Finlands Nationalgalleri och pågår till och med den 22 januari 2017.
Tove Jansson växte upp i Helsingfors i en finlandssvensk konstnärsfamilj, som bodde faderns ateljévåning. Hon hade två yngre bröder, Per Olov född 1920 och Lars Fredrik (1926 - 2000).
Alla tre barnen blev konstnärer med olika inriktning. Sina konststudier började hon på Tekniska skolan i Stockholm redan som 16-åring (1930) fortsatte sedan på Finska Konstföreningens Ritskola i Helsingfors, som vanligtvis kallas Ateneum, och på konstskolor i Paris.
I hennes tidiga målningar finns en sagolik stämning men på 1950- och 1960-talen försvann människorna från hennes bilder. Istället var det stilleben, klippor och stormande hav. 1975 gjorde hon sina sista målningar, bl.a. Grafikern, som visas på utställningen. När hon gav upp måleriet koncentrerade hon sig istället på författarskapet och publicerade flera böcker för vuxna.
Under hennes uppväxt tillbringade familjen vintrarna i Helsingfors och somrarna på Blidö i Stockholms skärgård. Blidö kom också att utgöra förebilden för Mumindalen i hennes böcker om mumintrollen.
Under andra världskriget började Tove Jansson skriva muminberättelser, närmast för sig själv. Det var ett sätt att stänga ute det krig som hon hatade. Redan på 1930-talet hade hon tecknat muminliknande figurer, som dock var magra, svarta och hade röda ögon. Dagens figurer är både ljusare, rundare och ser vänligare ut.
Den första berättelsen, "Småtrollen och den stora översvämningen", utkom på svenska 1945. I berättelserna finns ofta ett hot, men de slutar alltid lyckligt.
Figurerna har fått drag av personer som stod henne nära. Tove Janssons mamma, Signe Hammarsten Jansson, var förebild för Muminmamman och konstnärens livskamrat Tuulikki Pietilä är Too-tickis förebild.
Garm var en liberal, finlandssvensk politisk tidskrift. De sammanlagt cirka 100 omslag hon tecknade till Garm, förutom ett 500-tal skämt-/satirteckningar och illustrationer, var i många fall våghalsiga under pågående världskrig. Hon gjorde narr av både Stalin och Hitler, med samma skärpa. 1941 valdes hon till Nordens mest humoristiska tecknare.
Hon har illustrerat Tolkiens "Bilbo. En hobbits äventyr" 1962, samt de svenska upplagorna av Lewis Carrols verk "Snarkjakten" 1959 och Alice i Underlandet, 1966.
Den utställning som nu visas på Millesgården är producerad av Konstmuseet Ateneum/Finlands nationalgalleri, och kommer även visas på Göteborgs Konstmuseum, Kunstforeningen GL STRAND och Dulwich Picture Gallery.
Öppet varje dag, utom måndagar, mellan klockan 11 och 17. Julafton, juldagen stängt. Nyårsafton 11 till 15.
Anders Wennberg 2017-03-02 15:27
Per Larsén 2016-10-22 21:53
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google