Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Millesgården: Utställningen med Marc Chagall inställd

torsdag 3 september 2015 15:17

Millesgårdens planerade stora utställning "Marc Chagall och hans ryska samtid", som skulle öppna nästa lördag, är inställd. Anledningen är en kombination av politik och byråkrati. På utställningen var det tänkt att 20 verk av Chagall och 30 verk av andra ryska konstnärer skulle visas.

Kommer inte att visas på Millesgården. La Promenade, 1917 ©Marc Chagall/BUS 2015 Foto: ©The Russian State Museum, 2009Kommer inte att visas på Millesgården. La Promenade, 1917 ©Marc Chagall/BUS 2015 Foto: ©The Russian State Museum, 2009

- Det ryska kulturministeriet ville inte ge exportlicens eftersom svenska myndigheter inte kunde garantera juridisk immunitet för konstverken. Det säger en bedrövad Onita Wass, Millesgårdens chef. Juridisk immunitet betyder att man inte kan beslagta konstverken, som alla tillhör ryska staten. Det var i förrgår vi fick reda på att det inte kunde bli någon utställning, i och med att inga garantier kunde ställas.

- Vi har arbetat med förberedelserna för denna utställning under mer än ett år och vi är lika ledsna som våra kollegorna på det statliga Ryska Museet i St. Petersburg, från vilket merparten av Marc Chagalls verk kommer. Det har varit ett gott samarbete med många turer om försäkringar, transporter och kurirer och arbetet med att förbereda utställningen har tagit mycket tid och kraft. Därför är besvikelsen stor över att vi i slutskedet av arbetet inte har kunnat påverka de beslut som lett till att utställningen har blivit inställd i elfte timmen.

- Jag har aldrig varit med om att en så stor utställning behövt ställas in med så kort varsel, säger Onita Wass och tillägger att de som arbetar på Millesgården faktiskt känner sig lite chockade över beskedet.

Millesgården kommer i stället att tidigarelägga den stora utställningen, THE RISE AND FALL OF INGRID BERGMAN - AND RISE, som öppnar den 8 oktober och pågår till den 24 januari 2016. Utställningen är producerad av Strandverket Konsthall i Marstrand och var tänkt öppna på Millesgården 23 januari, men startar alltså redan i oktober.

Dela Millesgården: Utställningen med Marc Chagall inställd

Kommentarer

Maria Pihl 2015-09-04 12:47

Edsviks konsthall visar dock just nu fantastiska fotografier och bilder av honom just nu! Väl värt ett besök till Sollentuna!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google