Väder Lidingö

Lidingö torsdag 9 april 2020 v. 15

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Millesgården väntar "Den stora vågen" av besökare

fredag 18 maj 2018 14:38

HOKUSAI. I morgon klockan 14.00 invigs utställningen "Hokusai, en japansk ikon" på Millesgården av Japans ambassadör i Stockholm, Mr. Jun Yamazaki Utställningen pågår bara under två veckor och Millesgården har förlängda öppettider för att möta det stora intresset. Det som visas är träsnitt från den speciella serien "Trettiosex vyer av berget Fuji", illustrationer från tre böcker, några bilder från "Ett hundra poem av ett hundra poeter" samt de fem träsnitten av Hokusai som Millesgården hittade i sina egna samlingar tidigare i år, se Lidingösidan 19 april. Utställningen är skapad för Millesgården och kommer inte visas på andra platser i Sverige.

Hela utställningshallen är fylld med Hokusais verk.Hela utställningshallen är fylld med Hokusais verk. Vid entrén finns en modell där man ta bilder under den stora vågen.Vid entrén finns en modell där man ta bilder under den stora vågen.

För 150 år sedan "öppnades" Japan för andra länder efter att ha varit helt stängt för omvärlden under Edoperioden (1603 -1868). 1868 var Sverige ett av de första länder som erkände den japanska staten och det är för att fira detta som ett antal japaninspirerade utställningar och manifestationer hålls i år. Katsushika Hokusai (1760-1849) är utan tvekan Japans mest berömde konstnär, och han inte bara förnyade den japanska konsten, utan blev även en förnyare och påverkare av den västerländska konsten långt före modernismen och friluftsmåleriet.

Hans mest kända verk är träsnittet "Under vågen utanför Kanagawa", som ingår i serien "Trettiosex vyer av berget Fuji", publicerade mellan 1820 - 1830. På utställningen visas hela serien, som egentligen omfattar hela 46 verk. Denna serie är nyproducerade träsnitt som är skurna och tryckta med exakt samma teknik som på Hokusais tid. Hokusai var intresserad av vardagslivet, hur man bygger hus, sågar block, och han följer vanliga människors liv, fångade ögonblicken.

Hokusai livnärde sig på att illustrera böcker, mest äventyrsböcker. På utställningen visas illustrationer till tre böcker. Bilderna visas från höger till vänster, eftersom man i Japan läser från höger till vänster. Här finns även ett antal skisser som han döpte till Manga, Man Ga, två tecken som på svenska betyder ungefär ofrivillig bild. Ordet "Manga" idag har fått en helt ny betydelse och är nu samlingsnamnet på japanska serier.

Utställningen är skapad av den japanske konstexperten Hajime Hagiwara i Tokyo, och består av flera privata samlingar. Mr Hagiwara tog initiativet och frågade Millesgården hösten 2017 om de ville visa bilderna. Man letade efter en plats i Stockholm som kunde visa samlingen i samband med jubileumsåret och Millesgården lyckades hitta en lucka i sitt utställningsprogram. Efter de två veckorna flyttas inte utställningen utan då är det slut... Ingen katalog har givits ut, men på väggarna finns informativa texter på svenska och engelska.

Den japanske konstexperten Hajime Hagiwara t.v. i samspråk med Japans kulturattaché i Stockholm och en tolk.Den japanske konstexperten Hajime Hagiwara t.v. i samspråk med Japans kulturattaché i Stockholm och en tolk.

Millesgården kommer under perioden 19 maj - 3 juni ha förlängda öppettider (vardagar 10-19, helger 10-17) samt utökat antal allmänna introduktioner (ti, on och to kl 11:15, 13:15 samt 17:15). Besöksbiljetter köpas på Ticketmaster för den som önskar, men säljs också på Millesgården. Ordinarie entrépriser.

Beskrivning av de olika momenten för att trycka träsnitten, som på Hokusais tid. Finns placerad på utställningsgolvet.Beskrivning av de olika momenten för att trycka träsnitten, som på Hokusais tid. Finns placerad på utställningsgolvet. "36 vyer...". Vy från Mitsui-butiken på Surugatan i Edo."36 vyer...". Vy från Mitsui-butiken på Surugatan i Edo. "36 vyer...". Under vågen utanför Kanagawa (Den stora vågen)"36 vyer...". Under vågen utanför Kanagawa (Den stora vågen) "36 vyer...". Sydlig vind, klar himmel (även känd som Röda Fuji)"36 vyer...". Sydlig vind, klar himmel (även känd som Röda Fuji) "36 vyer...". Ejiri i Suruga-provinsen"36 vyer...". Ejiri i Suruga-provinsen "36 vyer...". Fujimigahara i Owari-provinsen"36 vyer...". Fujimigahara i Owari-provinsen På de två pelarna i förgrunden finns dels en bok med illustrationer, dels en dator i vilken man kan bläddra i två böcker.På de två pelarna i förgrunden finns dels en bok med illustrationer, dels en dator i vilken man kan bläddra i två böcker. En av böckerna man kan bläddra i för att se inskannade boksidor.En av böckerna man kan bläddra i för att se inskannade boksidor. Man Ga, skisser.Man Ga, skisser. Illustration ur boken Yuriwaka och hedens falk.Illustration ur boken Yuriwaka och hedens falk. Ett av de fem träsnitt som Millesgården hittade i sina samlingar. "Kvinna slår på en trumma i sällskap av en apa."Ett av de fem träsnitt som Millesgården hittade i sina samlingar. "Kvinna slår på en trumma i sällskap av en apa." Förmodat självporträtt av Hokusai, 1840-tal.Förmodat självporträtt av Hokusai, 1840-tal. Berget Fuji i solnedgång. Bild tagen 2013Berget Fuji i solnedgång. Bild tagen 2013

Dela Millesgården väntar "Den stora vågen" av besökare

Kommentarer

Anders Lydén 2018-05-18 19:57

Tack för en fin presentation. Vi ska gå.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google