Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Min vita glögg

söndag 6 december 2015 12:01

Lidingösidans matskribent Inger Grimlund berättar i detta kåseri om hur det gick till när den vita glöggen skapades 1989 och hur den nu även kan njutas helt alkoholfri med hjälp av bl.a. must från lokala äpplen. Kanske är detta starten för "Lidingöglöggen"? Läs och prova.

Glöggfoto: Inger GrimlundGlöggfoto: Inger Grimlund

Just nu i advents väldoftande tid åker kokböcker och gamla klipp fram för att påminna oss om julkorvens smaker eller pepparkaksdegens förträfflighet. Det är härligt att återse gamla godingar, om än sen bara i text och bild. Själv har jag naturligtvis en rejäl mängd inspiration i gamla nummer av tidningen Gourmet, mitt hjärtebarn i många år, som än i dag har en framträdande plats i bokhyllan.

Jag fastnar för Gourmets julnummer 1989 – 1990. Tänka sig – det är nu tjugofem år sedan det numret skapades på Baldersgatan 1. Redaktionen styrdes av välkända journalister som Annica Triberg och Lars Peder Hedberg, konsult var Tore Wretman medan ”Övriga medarbetare”, tjugofem till antalet, var blandad konfekt av fotografer, vinskribenter och glada kåsörer. Själv var jag ansvarig utgivare, en nog så spännande uppgift.

I skaran av kockar lyser ett namn extra starkt – Björn Halling! Tänka sig, i dag bor vi nästan grannar på Herserudsvägen och jag kan utan bekymmer hälsa på den gode Björn i hans näste.

I dagarna letar även Björn efter det ”som var en gång” i de 100-hyllmetrarna böcker som följt med resan till Herserundsvägen – ja, en ny bok ligger och gror i den gode Björn hjärnkontor.

– Mest handlar böckerna om segling och mat, berättar Björn, men han vill gärna ha tag i bilden på ”Vår vita glögg” som uppfanns till julen 1989-90.

– Det var Restaurangakademins första julavslutning som skulle firas. Ja, en vanlig vinglögg dög ju inte i vår lekstuga för kockar och jämlikar. Då föddes tanken att vanvördigt blanda ett sött saturnesvin med vodka och några droppar Tinktura Aromatika. Så skedde och vips blev det årets drink. Först serverade jag den ”on the rocks” med is i selterglas. Sedan varm, precis som glögg, direkt ur grytan med russin, sötmandel och en stjärnanis som smakförhöjare. Så var den vita glöggen född!

VÅR VITA GLÖGG
1/2 flaska sött, vitt vin (sauturnesvin eller liknande)
3 dl Absolut vodka
2 dl sockerlag av 1 ½ dl socker + 1 dl vatten
5 – 8 ml aromatisk tinktur (från apoteket)

Koka sockerlagen några minuter, Kyl den om glöggen ska vara kall.
Blanda vin, vodka och sockerlag. Smaka av med tinkturen till angenäm styrka och smak.
Den som vill blunda för receptets angivna mått kan få en trevlig avsmakningsstund med sina vänner.
Munterheten brukar öka allt eftersom kompositionen ändras. Det gäller att få balans på smaken.
Förstärk gärna kryddsmaken med muskotblomma, en hel kanelstång, kardemumma, russin och mandel.

Kryddningen passar bäst om glöggen serveras varm i glögglas.

MIN VITA GLÖGG
Med åren blir man lite klokare, i vilket fall som helst plockar jag bort alkoholen från menyn så gott det går. Här kommer min vita glögg, varm eller kall som drink före julmaten. Basen är den härliga äppelmusten från Lidingö Musteri. Värm den med några droppar aromatisk tinktur och ni får en god lättsam glöggdrink serverad i inte alltför små glas.

Vill vi ha några stänk av sprit i härligheten står Blossa till tjänst med sin vita lättvinsglögg med 2.2% alkohol i flaskan. Säkert har Blossa inspirerats av Björns glögg från 1989. I originalreceptet ingår avalkoholiserat vin, socker, glöggkryddor och pomerans.

Blanda must och lättvinsglögg till angenäm styrka och smak – kall med en isbit om man så haver eller varm från glöggrytan med julens kryddor som smakförhöjare. En pepparkaka med blåmögelost på passar utmärkt till kompositionen.

Den goda äppeljuicen som produceras på Lidingö är väl värd att serveras i juletid.

Av Inger Grimlund

Dela Min vita glögg

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google