Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Eric Forsgren: "Mitt liv - det som jag minns"

onsdag 2 mars 2016 18:11

NY BOK. Journalisten och lidingöbon Eric Forsgren blev den först anställde TV-reportern i Norrland. Han kom att i slutet av 1950-talet och tillsammans med fotografen Per-Åke Blidegård svara för nyhetsbevakningen i TV-Aktuellt. Ganska snart blev det också dokumentärfilmer från hela Nordkalotten med långa bilresor och sportflygplan till Nordnorge och norra Finland.

Eric Forsgren blev så småningom ansvarig för den TV-redaktion som byggdes upp i Luleå. "TV-reviret" kom efterhand att utvidgas ytterligare med program från kärnkraftskatastrofen i Harrisburg, svenska emigranter i USA, järnmalmsgruvan Nimba i Liberia där 15.000 svenskar kom att arbeta. Han dokumenterade även finansmannen Marcus Wallenbergs och sonen Peters hektiska affärsresor ute i världen.

Allt detta och mycket mer från TV:s pionjärtid har han berättat om i en nyutgiven bok med titeln "Mitt liv - det som jag minns". Boken kan beställas genom ericforsgren@hotmail.com

Tillsammans med sin bror Nils Forsgren gav han 1995 ut den numera mycket eftersökta boken "Lidingö - människor och miljöer", i vilken han även svarade för en stor del av bokens bildmaterial och flygfotografering.

År 2008 donerade han 1 000 000 kr för instiftandet av ett pris för bästa svenska dokumentärfilm, med syftet att främja den renodlade dokumentärfilmen avsedd för television, som han ansåg varit eftersatt under många år. Priset delas ut årligen med 100 000 kronor under tio år. I november 2015 fick filmaren Magnus Gertten ta emot det sjunde priset. Se denna länk.

​Länk till Wikipedias artikel om Eric Forsgren.

Eric Forsgren, arkivbildEric Forsgren, arkivbild

Dela Eric Forsgren: "Mitt liv - det som jag minns"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google