Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Mode, figurer, ansikten. Mats Gustafson på Millesgården

fredag 14 juni 2013 00:01

Illustratören och konstnären Mats Gustafson ställer under sommaren ut på Millesgården. Här står han framför de senast tillkomna bilderna, skapade i år.

Illustratören och konstnären Mats Gustafson ställer under sommaren ut på Millesgården. Här står han framför de senast tillkomna bilderna, skapade i år.

Sommarens utställning på Millesgården går i modets tecken. Illustratören och konstnären Mats Gustafson visar sina oerhört drivna modebilder tillkomna under de två senaste decennierna. Den som vill frossa i uttrycksfulla och eleganta modebilder, akvareller skapade med en till synes lätt hand, kommer att få sitt lystmäte under denna utställning. Det här är Mats Gustafsons andra separata utställning i Sverige och den pågår under hela sommaren, fram till 22 september.

Utställningen “Fashion Figures Faces” visar den mänskliga kroppen ibland påklädd, ibland naken. Samma tema finns ju också ute i Millesgårdens skulpturpark och i antiksamlingen. Konstnärer har alltid avbildat den mänskliga kroppen, det mest intressanta objektet i vår värld.

Mats Gustafson föddes i Ödeshög 1951, flyttade så småningom till Stockholm, gick på konstskola på 1970-talet och studerade scenografi, gick på Konstfack ett år, började teckna för Femina. Hennes & Mauritz, som redan då var på hugget, såg hans teckningar. När han blev klar som scenograf fick han erbjudande att börja teckna för HM. Det var då, under cirka tre år på slutet av 70-talet, han blev känd för sina speciella modeillustrationer, som bara var en spalt breda, men ändå på något sätt gav modellerna rätt proportioner. Han kom då ordentligt igång med modetecknandet, fick ihop eget material så han kunde gå vidare till brittiska upplagan av Vogue

1980 flyttade han till New York och några år senare började han finna sitt lite mer egna uttryckssätt. I USA fick han teckna för den amerikanska upplagan av Vogue, när de ibland ville ha lite abstrakta teckningar för att förklara modeuttryck de såg komma, men som inte kunde förklaras via vanliga fotografiska bilder.

– Tempot idag inom modet är oerhört snabbt och mycket sker parallellt. Man kan inte säga att enbart en uppfattning råder längre, så sammansatt är modet. Axlar åker in och ut, kjollängder upp och ner, liksom midjan. Och naturligtvis gäller det mer beträffande dammodet. Herrmodet är däremot mycket konservativt, säger Mats Gustafson.

– Jag behöver egentligen inte modeller längre, jag är inte beroende speciella personer när jag gör mina bilder. Det är mer uttryckssättet jag försöker fånga. På utställningen är fondväggen tänkt som en cat walk, med sex siluetter, som visar hur modellerna kommer och går. Men man ser inga direkta ansikten.

Mats Gustafson arbetar för några av de främsta klädskaparna och modehusen: Yohji Yamamoto, Romeo Gigli, Dior, Comme des Garçons och Hermès. Hans teckningar publiceras regelbundet i italienska, franska och brittiska Vogue och andra inflytelserika modetidningar. Hans illustrationer har tidigare visats i en rad internationella utställningar, både enskilt och i grupp.

Mode, figurer, ansikten. Mats Gustafson på MillesgårdenSex siluetter, som en cat walk, visas på den stora väggen i fonden.

Sex siluetter, som en cat walk, visas på den stora väggen i fonden.

Också en siluett, fast med konstnären som objekt.

Också en siluett, fast med konstnären som objekt.

Tusch, vattenfärg, pastellkrita och kollage är Mats Gustafsons arbetsmaterial.

Tusch, vattenfärg, pastellkrita och kollage är Mats Gustafsons arbetsmaterial.

Dela Mode, figurer, ansikten. Mats Gustafson på Millesgården

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google