Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Museets utställning om Skärsätra invigd

söndag 22 oktober 2017 07:28

ÅRETS STADSDEL. Igår invigdes Lidingö Hembygdsförenings utställning "Det hände i Skärsätra..." Varje år visas en gårds- eller stadsdelsutställning på museet och nu är det Skärsätras tur. Carl-Henrik Ankarberg höll invigningstalet för de trettiotal besökare som ville vara de första att se utställningen.

Carl-Henrik Ankarberg höll invigningstalet och visade upp den katalog som säljs på Lidingö museum och som omfattar hela utställningen.Carl-Henrik Ankarberg höll invigningstalet och visade upp den katalog som säljs på Lidingö museum och som omfattar hela utställningen.

Så här sa Carl-Henrik Ankarberg:
Utställningen handlar om hur ett av öns villaområden kom till vid 1900-talets början och om dess nära anknytning till AGA-företaget och dess starke och förutseende ledare ingenjören Gustaf Dalén. Men även andra framstående personligheter har haft anknytning till Skärsätra. Här föddes som bekant diplomaten Raoul Wallenberg år 1912, vilket också har sin givna plats i utställningen.

Man kan lugnt påstå att väldigt många människor under olika tidsskeden har rört sig i Skärsätra – kanske rent av mer här än på andra platser på Lidingö. Inom den frikyrkliga folkrörelsen har Skärsätra betytt mycket. Under ett tjugutal år invaderades formligen Skärsätra en helg varje sommar av Frälsningsarméns nationella ”läger” i Djupa dalen. Det var då inte ovanligt med besökssiffror på upp till 10.000 personer. Då var dom allmänna kommunikationerna, Lidingöbanan, Lidingöbussar och ångbåtarna ansträngda till maximum. Festtalare brukade vara någon av Frälsningsarméns internationella ledare.

Även Svenska Missionsförbundet samlade ibland tusentals åhörare vid sina årliga kongresser vid Missionsskolan. Det kan tilläggas att AGA länge var Lidingös största arbetsplats med upp mot ett tusen anställda.

Bredvid Skärsätra skola låg fram till 1947 en mycket besökt nöjesplats för ungdomar, det s.k. Sommarhemmet. Det anlades vid 1900-talets början av IOGT och övergick senare i IFK Lidingös ägo. Här uppträdde på scenen celibriteter som Gösta Bernhard, Sigge Fürst och t.o.m. Carl Gerhard. En ung sångerska från Västervik, Alice Nilsson, mera känd som Alice Babs, debuterade som scenartist sommaren 1939, just här vid Sommarhemmet. Det är sjävklart att sådana program lockade mycket folk hit. Och här lyssnade man till jazz och dansade. Själve landshövdingen var en gång härute och kontrollerade att allt gick städat till…

Utställningen visar också hur området successivt har förändrats med centrumbebyggelse, höghus, punkthus och låghus på 1960-talet. Det handlar om HSB:s stora bostadsområde kring Pyrolavägen. Förra året firade bostadsrättsföreningen sitt halvsekel. Och nästan vem man än möter, även långt utanför Lidingös gränser, så har vederbörande någon gång i livet bott i Pyrolaområdet.

Utställningen har producerats av Hembygdsföreningens utställningsgrupp. För layout har Siv Bergius svarat. Lidingöborna Sten Schüssler och Claes Söderström har lämnat bilder till utställningen och bidragit mycken värdefull kunskapsbakgrund.

Det bästa med en utställning är kunna ta med sig något därifrån hem för att i lugn och ro kunna återuppleva det man sett. Därför har museet tagit fram en katalog där hela utställningen presenteras, i förminskat format. Både den och HSB:s Bostadsrättsförening Skärsätras fina lilla jubileumsbok, skriven av bostadsrättsföreningens ordförande Sven Erik Wånell, finns här till försäljning. Vi kommer arrangera visningar och programpunkter i anslutning till utställningen som pågår in i januari nästa år.

Museet är öppet tisdag, torsdag, lörda och söndag mellan klockan 12.00 och 15.00. Adressen är Lejonvägen 26 A, Lidingö centrum.

Fyra berömda personer med anknytning till Skärsätra: Alice Babs, Gustaf Dalén, Raoul Wallenberg och May Britt Wilkens.Fyra berömda personer med anknytning till Skärsätra: Alice Babs, Gustaf Dalén, Raoul Wallenberg och May Britt Wilkens. Lidingös kulturchef John Svensson och Carl-Henrik Ankarberg tittar i utställningskatalogen.Lidingös kulturchef John Svensson och Carl-Henrik Ankarberg tittar i utställningskatalogen. En av de många sidorna av utställningen.En av de många sidorna av utställningen. Invigningsbesökare fr.v. Sven Erik Wånell, Maylie Flodmark och Gutte Taube (sittande), Bernt Flodmark och Sten Schüssler (sittande).Invigningsbesökare fr.v. Sven Erik Wånell, Maylie Flodmark och Gutte Taube (sittande), Bernt Flodmark och Sten Schüssler (sittande).

Dela Museets utställning om Skärsätra invigd

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google