Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

När allt bara piiiiper

onsdag 22 mars 2017 07:57

Inger Grimlund, som ibland skriver om mat på Lidingösidan, fick problem med det som måste göras efter måltiden, nämligen disken. Hennes diskmaskin bara brusade och brusade, som ett vattenfall. Men grannen Arne blev räddaren, och riddaren, nummer 1. Sedan kom Patrik med sin skruvmejsel...

Patriks med sin elektriska skruvmejsel. Diskmaskinen bakom den stora luckan. Foto: Inger GrimlundPatriks med sin elektriska skruvmejsel. Diskmaskinen bakom den stora luckan. Foto: Inger Grimlund

Diskmaskinen är centrum i mitt kök. Den döljer sig bakom en lucka, helt i stil med det övriga köket. Hela inredningen är ny och leverantören är Ikea, naturligtvis! Jag hade stort förtroende för Ikea, men nu har det fått sig en törn. Visst hade diskmaskinen ”Skinande” fungerat rätt så bra under de två åren vi kompat tillsammans, men så en dag var friden slut.

Piiip, piiip, piiip… och så ett brus av vatten. Naturligtvis öppnade jag luckan, tryckte på alla knappar enligt bruksanvisningen till ”Skinande” men förstod inte ett dugg.

Pipandet fortsatte, vattnet brusade. Jag blev mer och mer nervös. Kvällen kom, skulle jag få någon nattro var frågan. Till slut tog jag mod till mig och ringde på hos grannen Arne som är en kunnig kille i det mesta. Någon genial lösning på problemet var svår att hitta, proppskåpet synades noga, men där tycktes allt vara i sin ordning. Då kröp min vän Arne ner på golvet och lyckades stänga av vattenkranen till diskmaskinen – och med det blev den tyst!
Tack och lov.

Att diskmaskinen var tyst var helt OK. Men nog ville jag ha tillbaka möjligheten att diska, trots allt. Fram med bruksanvisningen igen. Jo då, vi hittar info på sidan 43.

”Spara försäljningskvittot”, står det där med fet stil. ”Använd alltid telefonnumret i den handbok som avser produkten du behöver hjälp med. Se till att du har artikelnumret (den 8-siffriga koden) till hands för aktuell produkt.”

– Ja. Det lät ju bra – men var fanns den 8-siffriga koden någonstans?

Arne beväpnar sig med glasögon och tålamod, synar diskmaskinen innan och utan, och så skymtar det en liten etikett på luckans högra sida. Mycket diskret. Nu räcker det inte med glasögon, ett förstoringsglas behövs, men inte ens det hjälper. Siffrorna är så små. Så små.

Arne hämtar sin iPhone som har extra starkt ljus inbyggt i maskineriet. Riktar ljuset mot etiketten. Sceneriet kunde vara vilken operationssal som helst. Koncentrationen total och se där – "Made in Poland, nr 911 536 11, Ikea". Operatören Arne hade lyckats, bravo!

Så var det dags att bläddra fram rätt telefonnummer på sidan 63. 0775 – 700 500.

Jag överlät samtalet till Arne medan jag stod bredvid, och försökte komma ihåg var försäljningskvittot kunde ha tagit vägen… Lustigt nog räckte det tydligen med artikelnumret och den tjänstvilliga damen i Ikeas telefon meddelade att på måndag skulle hjälpen komma, min diskmaskin skulle få nystart!

08.30 måndagsmorgon ringer det i min telefon, reparatören har anlänt, får mitt ”parkeringstillstånd för gäster” och är snabbt inne i köket med alla redskap som behövs i en stor bag. Jag säger bara det – Vilken kille! Ett verkligt proffs.

Att han hade vanan inne var inte att ta fel på. Han trollade fram en spruta och drog ut vatten från ”någonstans” i maskinens undre del, så fick den elektriska skruvmejseln göra sitt. Det var svårt att hänga med i svängarna, men under tiden berättade Patrik (så var hans namn) att det inte var först gången ha servade diskmaskinen ”Made in Poland”.

Min diskmaskin led nämligen av ett fabrikationsfel i nivåsystemet, och runt om i Sverige cirkulerar det så där 5000 liknande felbyggda diskmaskiner! Inte undra på att han visste vad han skulle göra, den geniale Patrik från Electrolux.

Ett litet tips får jag som avskedsgåva – två tabletter Yes maskindiskren-görning i veckan är god medicin för systemet, kanske lika viktiga som mina två blå Varantabletter till natten.

Det gäller ju att hålla igång så länge det går.

PS.
Jag fick faktiskt Patriks telefonnummer om något skulle gå snett. Ett tips till från Patrik – skrapa av tallrikarna innan de sätts in i maskinen, spola inte med vatten! Det gäller att tänka miljömässigt – spar på vattnet och diska i maskin, inte för hand. Jag hoppas att jag kan lyda hans goda råd! DS.

Av Inger Grimlund

Dela När allt bara piiiiper

Kommentarer

Inger Lundeskog 2017-03-24 14:16

Tack för många bra tips Inger. Min diskmaskin vill jag inte vara utan och sköter man den så håller ju länge. Vilken skatt du har i grannen Arne !

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google