Väder Lidingö

Lidingö torsdag 9 april 2020 v. 15

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

När våren står i blom

fredag 18 maj 2018 07:22

Mellan hägg och syren har tappat sin ursprungliga mening i år. Det finns inget ”mellan” – allt har blommat ut på en gång. ”Det gör ont när knoppar brister” – Karin Boyes dikt lästes med inlevelse av pastor Sven-Gösta Holst på Ansgarskyrkans sommaravslutning den 15 maj. Tisdagstorgets middagar är alltid uppskattade av kyrkans trogna vänner som inte gärna missar chansen att be en bordsbön och sedan låta sig maten väl smaka.

Sjung, sjung efter noter med pastor Sven-Gösta Holst. Foto: Inger GrimlundSjung, sjung efter noter med pastor Sven-Gösta Holst. Foto: Inger Grimlund

Mellan hägg och syren har tappat sin ursprungliga mening i år. Det finns inget ”mellan” – allt har blommat ut på en gång. ”Det gör ont när knoppar brister” – Karin Boyes dikt lästes med inlevelse av pastor Sven-Gösta Holst på Ansgarskyrkans sommaravslutning den 15 maj. Tisdagstorgets middagar är alltid uppskattade av kyrkans trogna vänner som inte gärna missar chansen att be en bordsbön och sedan låta sig maten väl smaka.

Den här varmt välkomnande kvällen följde en våg av väldoft med besökarna in genom dörren till samlingssalen. Det blev snabbt fullt vid borden 6 x 8 = 48. Så många desserter av pannacotta hade också pastor Holst trollat fram i kyrkans kök innan kalaset – för, visst blev det kalas.

Pannacotta med pecannötter – en favorit. Foto: Inger GrimlundPannacotta med pecannötter – en favorit. Foto: Inger Grimlund

När det gällde den mustiga, vitlöksdoftande fiskgrytan blev gästerna ombedda att begränsa intaget så att grytan skulle räcka till alla. Och det gjorde den, med krispiga brödtärningar och aioli på toppen samt smör, bröd och ost till de hungriga.

Musik, sång och dikt – härlig underhållning fick gästerna själva önska – de tre bästa sommarsångerna/psalmerna och de vackraste sommardikterna. Chansen fanns också att få berätta ett sommarminne för den intresserade publiken. ”Den blomstertid nu kommer” fick en god placering, så också ”Den första gång jag såg dig” men ändå var det vår barndoms käcka vandringsvisa ”Vi går över daggstänkta berg, fallera” som tog hem första platsen på sångernas rangskala.

Fullt vid borden i matsalen som pryds av Sten Kaupis vackra gobeläng. Foto: Inger GrimlundFullt vid borden i matsalen som pryds av Sten Kaupis vackra gobeläng. Foto: Inger Grimlund

Med på galoppen var kantor Inger Wallin vid pianot och på storbildskärmen fick gästerna också texter att sjunga efter. Musik, prat och god mat – pastor Holst vet hur en slipsten ska dras och med Tisdagstorgets middagar konkurrerar han starkt med Lidingös krögare även i framtiden.

Eller som pastorn själv uttryckte saken: Gode Gud – tack för alla tisdagskvällar, tack, tack, tack för att vi får uppleva en sommar till! AMEN.

Mellan hägg och syren finns inte längre – nu är allt i blom på en gång. Foto: Inger GrimlundMellan hägg och syren finns inte längre – nu är allt i blom på en gång. Foto: Inger Grimlund

Till alla som bad att få receptet på den goda desserten pannacotta meddelar pastor Holst följande:
Då var de dags för något som kan klassas som matporr igen! Jag har därmed startat en kategori som heter Matporr här på bloggen, där jag lägger alla mina mest skamlösa desserter. De senaste veckorna har jag använt karamelliserade pecannötter till allt, från småkakor till Rocky Road. Men där de passar som allra bäst är nog ändå på toppen av en ”dulce de leche-pannacotta”. Den där blandningen av sött och salt som man får när man karamelliserar nötterna i råsocker och flingsalt passar så otroligt bra tillsammans med den söta kolasmaken på pannacottan. Och själva pannacottan är så enkel att göra att man nästan skäms; sjud 5 dl grädde, tillsätt 1 burk karamelliserad mjölk och 3 vattenlagda gelatinblad. Blanda allt väl och häll upp i portionsformar som ska stå i kylen minst 6 timmar. Toppa med karamelliserade pecannötter. Räcker till 8 portioner.

Tack för en minnesvärd måltid.

Text och foto: Inger Grimlund

Sven-Gösta Holst vet hur en fisksoppa ska smaka. Foto: Inger GrimlundSven-Gösta Holst vet hur en fisksoppa ska smaka. Foto: Inger Grimlund

Dela När våren står i blom

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google