Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Nu blommar Millesgården

fredag 29 maj 2015 22:15

Årets sommarutställning i Millesgårdens konsthall har samma tema som på de stora uteterrasserna - blommor. Ett 60-tal verk alla med blommotiv av 20 konstnärer, kan från i morgon och under de tre kommande månaderna beundras på nära håll. Vid en regnig sommar kan man på MIllesgården torrskodd se verk från 1600-talet fram till våra dagar i form av måleri, foto och rörliga bilder.

Heikki Marila "Flowers I" från 2008.Heikki Marila "Flowers I" från 2008. Fyra verk, utan titel, av Elsa Grünewald, 1975-1976.Fyra verk, utan titel, av Elsa Grünewald, 1975-1976.

Den finske konstnären Heikki Marila, född i 1966 Lahtis, är representerad med fem stora, färgintensiva verk. Marila använder inte pensel utan arbetar enbart med händerna. Ett av hans verk hänger i konsthallens fond så alla ser det omedelbart, vilket ger en stort tyngd åt hela rummet. Elsa Grünewald, yngre syster till Isaac Grünewald, hade konstnärdrömmar men blev redan som 23-åring intagen på Långbro sjukhus för psykisk sjukdom. Fyra verk av hennes finns med.

Lidingökonstnären Denise Grünstein, vars arbetsredskap är kameran, har fotograferat fem buketter, plockade i hennes trädgård. Under en glaskub kan man se den berömda konstboken med Andy Warhols verk, som gavs ut i samband med den stora utställningen 1968 på Moderna museet.

Videokonstnären Saara Ekström, som är född i Åbo 1965, visar på flera skärmar en blommas liv, fast omvänt. Det börjar med den totala förstörelsen och slutar som en helhet. Särskilt hennes fat med tomater är värda en stunds betraktande.

Verk från äldre mästare är samlade på en vägg.Verk från äldre mästare är samlade på en vägg. Två verk av Theodor Schröder, 1800-tal.Två verk av Theodor Schröder, 1800-tal.

Det är en utställning med lätt tillgängliga motiv, som man dock kan tränga in i ordentligt. Fram till i morgon pågår Millesgårdens utställning med 50 000 vilda vårlökar, vårlökar som nu verkligen levererat allt som förväntades av dem, och lite till. Därför blir övergången till en inomhusutställning om blommor just nu lite speciell. Har Millesgården fått något grundtips från SMHI? Låt oss hoppas att besökarna kan njuta av både verkligheten och konstverken under sommaren.

Millesgården är öppen alla dagar mellan 11 och 17, även under midsommarhelgen. Se denna länk.

Lidingöborna, och alla andra, är inbjudna till firande av Nationaldagen den 6 juni på Millesgården. Läs mer på denna länk.

Andy Warhol-katalogen är numera en dyrgrip. I bakgrunden syns ett av Saara Ekströms videoinstallationer.Andy Warhol-katalogen är numera en dyrgrip. I bakgrunden syns ett av Saara Ekströms videoinstallationer. Sven X:et Erixsons "Sverre luktar på blommorna" från 1934.Sven X:et Erixsons "Sverre luktar på blommorna" från 1934. Heikki Marila "Flowers XLVII" från 2001.Heikki Marila "Flowers XLVII" från 2001. Konsthallen på Millesgården.Konsthallen på Millesgården.

Dela Nu blommar Millesgården

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google