Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

I höst cirklar det runt biblioteket i Centrum

tisdag 22 augusti 2017 22:01

NYA BOKCIRKLAR. Nästa vecka startar Bokcirkel 13+ på Lidingös stadsbibliotek. Den riktar sig till unga, från 13 år. Det är bibliotekarien Helena Ahlin som håller i cirkeln. I början på september drar Helena Ahlin också igång Crossoverbokcirkeln. Den vänder sig till lite äldre tonåringar och vuxna. Och som om det inte räckte så kan Lidingös tonåringar, som vågar lite, beställa ett "överraskningslån" på biblioteket. Dessutom blir det i höst Talbokscirkel, Lättläst bokcirkel, Lättläst bokmässa 8 september och en föreläsning om biblioterapi plus en bokklubb för mellanstadiet. Att delta i en bokcirkel är gratis och dessutom får man behålla böckerna man diskuterat. Läs om några av bibliotekets "höststarter" här nedan.

Bibliotikarie Helena Ahlin håller upp två av de böcker som höstens bokcirklar har på programmet.Bibliotikarie Helena Ahlin håller upp två av de böcker som höstens bokcirklar har på programmet.

Bokcirkel 13+ startade vårterminen 2017 och riktar sig till unga från 13 år. Deltagarna ses en gång i månaden på biblioteket och diskuterar då en bok alla har läst, se länk.
- Det är en liten grupp och samtalen har hittills varit roliga och inspirerande. Så, nya deltagare är varmt välkomna, säger bibliotekarien Helena Ahlin, som håller i cirkeln.

Vid varje träff diskuterar man en ny bok, som alla fått, och läst i förväg. Böckerna får behållas. Det är Helena som väljer ut vilka böcker som ska läsas men någon gång får deltagarna välja mellan olika titlar eller föreslå ett ämne. Böckerna man läser och pratar om är en blandning av nytt, halvnytt och halvgammalt och man rör sig inom olika genrer.

Höstens första träff är nästa tisdag, den 29 augusti mellan klockan 18 och 19 och boken som då gäller är Fripassageraren (2015), av Christina Wahldén. Enligt förlaget är boken ett humoristiskt steampunk-äventyr, frågan är om bokcirkeln håller med? Anmäl ditt intresse att vara med till Helena Ahlin, e-post: helena.ahlin@lidingo.se

- Nu i höst startar jag även en ny bokcirkel på biblioteket, Crossoverbokcirkeln. Den här bokcirkeln är lite av ett experiment och vänder sig till äldre tonåringar (från 15 år) och vuxna. Förhoppningen är att få ihop en bokcirkelgrupp i blandade åldrar för att få in olika referensramar och erfarenheter i samtalet, säger Helena Ahlin.

Böckerna i denna bokcirkel kommer spänna över olika genrer och här får man verkligen chansen att upptäcka ny litteratur och, om man inte redan har gjort det, komma i kontakt med crossover-litteraturen eller YA-litteraturen, som den också kallas (YA står för Young Adult), det vill säga ungdomsromaner som även passar vuxna läsare.

Första träffen är måndag den 4 september mellan klockan 18 och 19 och boken som cirkelmedlemmarna ska prata om är den prisbelönade Lögnernas träd (2017) av Frances Hardinge. Anmäl ditt intresse att vara med till Helena Ahlin, e-post: helena.ahlin@lidingo.se Se länk.

Är du mellan 13-19 år och vill bli överraskad? Beställ då ett "överraskningslån" på biblioteket, som kan ge dig läsinspiration eller göra dig överraskad av någon annans bokval. Du får kanske förslag på ett gäng spännande böcker? På biblioteket finns en blankett som man fyller i och anger ett par ledtrådar om sin läsning (favoritförfattare, genre man helst inte läser, vad som gör en bra bok). Utifrån dessa uppgifter sätter en bibliotekarie ihop några lästips som ett par dagar senare får hämtas och lånas hem.

Biblioterapi – läsning som läker. Lördag den 9 september kommer författaren, bibliotekarien och samtalsterapeuten Mattias Leivinger. Han berättar om biblioterapi och visar hur man som läsare kan använda litteraturen som läkande kraft – ensam eller i grupp, se länk.

Gå in på datorn och anmäl er till någon av bokcirklarna säger Helena Ahlin.Gå in på datorn och anmäl er till någon av bokcirklarna säger Helena Ahlin.

Dela I höst cirklar det runt biblioteket i Centrum

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google