Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Nu ger vi järnet

fredag 6 oktober 2017 00:01

Matkåsören Inger Grimlund passar på att njuta av sensommarens klara, friska luft genom att sitta i Lidingö centrum och äta och dricka hälsosamt för att öka sitt intag av järn. Men när kvällen kommer ger hon istället järnet.

Så här i sommarens sista stund är det viktigt att ta till vara ljuset och njuta den friska luften i djupa andetag. Så fort man går ut genom dörren så händer det också saker – det dyker upp idéer man inte hade inne i lägenheten. Klockan var runt tolv – lunch?

Kanske det! Men var – kanske Saluhallen, Lanthandeln eller Firren.
Nej, nu vet jag – Joe & The Juice! Mitt i Lidingö Centrum.

Juice och en Sandwich Classic. Foto: Inger GrimlundJuice och en Sandwich Classic. Foto: Inger Grimlund Sitta ute – eller inne, frågar artikelförfattaren och mumsar i sig av den fullmatade ”våfflan”. Vädret bestämmer. Foto: Inger Grimlund (eller vem det nu var som höll i kameran)Sitta ute – eller inne, frågar artikelförfattaren och mumsar i sig av den fullmatade ”våfflan”. Vädret bestämmer. Foto: Inger Grimlund (eller vem det nu var som höll i kameran)

Sagt och gjort – jag smiter in från parkeringen och styr stegen rakt fram till Joe & The Juice. Det är rätt lugnt på torget och i den lite skumma lokalen sitter några lunchgäster med mobiler i högst hugg bredvid stora bägare med juice.

Jag hälsas välkommen av Kalle – som frågar vad jag vill ha – här finns mycket att välja på, väggens meny är full med förslag på både drinkar och mackor.

Trevliga unga män bakom disken ger god service – mixar drinkar av  grönt och gott. Foto: Inger GrimlundTrevliga unga män bakom disken ger god service – mixar drinkar av grönt och gott. Foto: Inger Grimlund

Fruktpressarna går för fullt – högar med äpplen, apelsiner, morötter och broccoli blir juice på några minuter – ingefära, vitlök, citron, koriander, basilika – ja, här får fantasien fritt spelrum och resultatet blir en sval, matig drink med spännande smaker.

Och visst måste jag ha något att tugga på också. En knaprig dubbelmacka direkt från järnet – Sandwich Classic kallad på menyn passar utmärkt att mätta magen med. Den fullmatade ”våfflan” innehåller mycket gott och nyttigt – avokado, tomat och mozzarellaost.

Ja, det är bäst att passa på att sitta ute innan vädret går i moln. Framför mig är det en parad av personer från ungar på cyklar, till äldre som passerar med stöd av rollator – ja, det mesta går på hjul helt klart.

Jag får sällskap vid bordet av en trevlig herre Åke, med nyopererat knä. Hans gröna drink med spenat, broccoli, avokado, äpple och citron innehåller mycket järn. Bra för hälsan – och gott säger han med ett rart leende varpå samtalet om knän, höfter och operationer pågår tills drinken är slut.

Åke lämnar sin plats i solen och vips kommer det en ny gäst som slår sig ner med en drink ”Sex me up” med äpple, passionsfrukt, ingefära och citron! Mycket C-vitamin. Vi kommer i samspråk om träning. Även Lena är nyopererad och ingår i en motionsgrupp för äldre på GIH. Tränar två gånger i veckan på motionscykel och balans. Stå på ett ben!
– Det är aldrig för sent att börja, säger Lena och tar sin rollator i vänster hand och staven i höger. Så vandrar hon in på apoteket – kanske för att köpa lite järn i pillerform.

På tal om ”Järnet” så ligger Brasserie Jernet några meter från Joe & The Juice i Lidingö Centrum. När kvällen blev lite menlös hemma tog Sylva och jag en biltur till Jernet som flaggar för öppet till klockan 23.

Ett gäng golfare firar kvällens finalspel med kortspel – vem vinner vad. Foto: Inger GrimlundEtt gäng golfare firar kvällens finalspel med kortspel – vem vinner vad. Foto: Inger Grimlund

Ett gäng killar firade golfsäsongens avslut med att ”ge järnet” – här var det skummande öl, kortspel 21 och ”kasta grisen” – vi fick hänga med spelet - hur kul som helst!

Ja, det gäller att ”ge järnet” så länge man orkar, även för oss tanter med käpp.

Text: Inger Grimlund

Dela Nu ger vi järnet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google