Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Nu sitter Venus på sin snäcka i Gåshaga

lördag 18 november 2017 23:58

AVTÄCKNING. Idag avtäcktes Carl Milles skulptur "Venus sittande på en snäcka" vid Gåshaga brygga. Evenemanget ingick i sista dagens program på Kulturveckan. Nästan hundra personer hade mött upp i snålblåst och regn för att få vara med om detta historiska ögonblick. "Nu finns Carl Milles både på östra och västra delen av Lidingö", sa intendenten Maria Wiberg från Millesgården, som tillsammans med kommunalrådet Carl- Johan Schiller (KD) lyfte på det röda skynke som skulpturen var insvept i.

Venus sittande på en snäcka, vid Gåshaga brygga.Venus sittande på en snäcka, vid Gåshaga brygga.

Carl-Johan Schiller inledde med att säga att man redan efter 2014 års val haft som inriktning i kultur- och fritidsnämnden att ge Millesgården ett extra stöd i form av beställning på en skulptur på offentlig plats. Om detta har det varit total politisk enighet. Och, sa Schiller, "de två som hårdast arbetat för att allt skulle förverkligas har varit Evelyn Lewandrowski från Lidingöpartiet och Carl-Gustaf Petersén från Moderaterna".

Maria Wiberg berättade om hur Carl Milles (1875-1955) hittade sin klippa vid Herserud och där han från1908 började bebygga det område som nu är Millesgården. Många av Milles verk anknyter till havet. Att därför "Venus sittande på en snäcka" (skapad 1917) placeras vid Gåshaga brygga är bara helt rätt.

Och så gick hon och kommunalrådet till den vackra Venus och befriade henne, med ett gemensamt lyft på skynket, från det dolda. Och regnet kom, men från Pier 16:s terrass sjöng lidingötrubaduren Quint Starkie om Venus medan alla frusna försökte värma sig med en kopp kaffe i regnet, som ökade i styrka.

Evelyn Lewandrowski och Carl-Gustaf Petersén har båda arbetat hårt för att få Venus på plats.Evelyn Lewandrowski och Carl-Gustaf Petersén har båda arbetat hårt för att få Venus på plats. Maria Wiberg talade medan paraplyerna började fällas upp.Maria Wiberg talade medan paraplyerna började fällas upp. Carl-Johan Schiller och Maria Wiberg förbereder sig. Ett...Carl-Johan Schiller och Maria Wiberg förbereder sig. Ett... Två...Två... Treeeee...Treeeee... En stolt Maria Wiberg vid Venus.En stolt Maria Wiberg vid Venus. Många ville ta bilder på den nya skulpturen.Många ville ta bilder på den nya skulpturen. Quint Starkie står bredvid den Venus han sjöng om.Quint Starkie står bredvid den Venus han sjöng om.

Dela Nu sitter Venus på sin snäcka i Gåshaga

Kommentarer

Ann-Charlotte Forsell 2017-11-19 18:53

Tack till alla som arbetat för att lidingöborna fått denna fina skulptur av Milles. Särskilt gläds vi gåshagabor åt att ha fått denna utsmyckning.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google