Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Lars G. Lindström och hans gröna ungdom

fredag 11 november 2016 11:18

NY BOK. För många äldre lidingöbor är Lars G. Lindström ett känt namn, både som journalist på Lidingö Tidning och som författare av böcker om Lidingö och artiklar om idrotten på ön. Hans nya bok skildrar allt från födelsen (ja, den kommer han inte ihåg, exakt) i Stockby och livet på Lidingö fram till flytten från ön 1968.

Lars G. Lindström med sin bok "Min gröna ungdom", uttvingad av fotografen i den vita verkligheten.Lars G. Lindström med sin bok "Min gröna ungdom", uttvingad av fotografen i den vita verkligheten.

Boken "Min gröna ungdom. Lidingö 1936 - 1968" är en personlig och flyhänt skriven skildring med högt igenkänningsvärde för dem som bott på ön under ett antal år. Här skildras skolkamrater, lärare, affärsidkare, arbetskamrater och olika sommarjobb (caddie på Lidingö golfbana, kontorsgrabb på AGA, springschas i Skärsätra och hos Evenius, med flera), precis som i många av de memoarböcker som skrivs. Men eftersom författaren redan som ung var aktiv i flera föreningar så blir boken även ett bidrag till historien om Lidingö och de personer som han mött under sina drygt första trettio år.

Dessutom finns ett antal privatbilder i boken som ger den där exakta tidskänslan. Och bilderna på skolklasser han gått i är, som för de flesta, mycket bra historiska dokument.

Mellan åren 1967 till 1970 arbetade han som handsekreterare åt en av den tidens mest kända personer i Stockholm, Helge Berglund. Denne var VD för Stockholms Spårvägar, som just 1967 bytte namn till Storstockholms Lokaltrafik, SL. Skildringen av Berglund är mer än intressant...

Som den goda journalist Lars G. (G. står för Gunnar) Lindström är blir läsningen en njutning, även när han kommer in på mer privata delar av sitt liv. Boken säljs på Lidingö museum och för den som redan nu letar efter en julklapp till någon som bor på ön är boken på 240 sidor ett bra tips.

Lidingö museum har öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 12 till 15.

Dela Lars G. Lindström och hans gröna ungdom

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google