tisdag 19 december 2017 15:51
GRILLAR ÅRET RUNT. Lidingöbon Peter Watz, som driver "Grillbloggen" på webben sedan många år, och som gillar att grilla nästan allt, har i år provat att grilla julskinkan. Och den blev "helt fantastisk". Lidingösidans läsare får här chansen att se hur det går till att få lite annan smak på en av julbordets höjdpunkter. Länk längst ned.
Peter Watz har en av Sveriges största grillbloggar med cirka 55 000 unika besökare, bara i år. Han har totalt 20 grillar och smokers, vilket är 19 fler än de flesta har. Han grillar året runt i sitt utekök. På vardagar är det på gasolgrill och under helgerna blir det på kol. Nu till jul är det inte bara julskinkan som grillas utan även revbensspjäll, korvar och lax som läggs på grillen/smokern. Även nyårssupén kommer givetvis att grillas.
Så här går det till att grilla en julskinka enligt Peter Watz:
• Köp en rimmad skinka. Inte en färdigkokt.
• Om skinkan har svålen kvar - skär bort den innan du gnider in din kryddblandning (rubb). Det innebär också att nätet måste bort.
• Använd äppelflis till rökningen.
• Det tar längre tid på grillen än vad man kan tro. Min tog 12-13 timmar.
• Lägg bara på rökflis så den blir rökt de första 3-4 timmarna. Annars kan den bli för rökig.
• Grillen ska bara hålla 80-110 grader. Har du en vanlig 57 cm plåtgrill så kan du lägga briketterna i en så kallad snake. Klicka här för att se hur.
• Använd en grilltermometer som ska sitta i skinkan för att få bäst resultat, dvs 65-67 grader i mitten.
• När du använder eldkastaren se till att du inte blåser bort all griljeringen från skinkan.
• Använd helst en keramisk eller isolerad grill. De är enklare att hålla värmen på vintern.
Följ hela proceduren på YouTube på denna länk. (Om det inte fungerar med Internet Explorer, använd Chrome istället).
Kryddorna har gnidits in. Foto: Philip Watz
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google