Väder Lidingö

Lidingö onsdag 23 april 2025 v. 17

Senaste kommentaren - Se fler

Om konsten att äta kronärtskocka

tisdag 12 juli 2016 00:01

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, har fastnat för en högväxt tistel som bäst avnjuts med smör. Det är lite pillerjobb både under odlingen och när man ska anrätta en kronärtskocka, men belöningen är en läckerhet, där det bästa är kvar till sist - vilket är botten.

Inger Grimlunds favorit - kronärtskockan. Foto: Inger GrimlundInger Grimlunds favorit - kronärtskockan. Foto: Inger Grimlund

Kronärtskocka – en tistel på fatet

Den vackra, högväxta plantan är faktiskt en tistel. Den kommer från Medelhavsområdet och började odlas för drygt 2000 år sedan. Kronärtskockan kom till Sverige i mitten av 1600-talet där den planerades i botaniska trädgårdar, runt slott och herresäten.

Kronärtskockan behöver solig växtplats som måste ha en mullrik, väldränerad jord. Kronärtskockan har en lång utvecklingstid och bör förkultiveras 10 – 13 veckor innan den planteras ut när risken för frost är över. Växten behöver gott om utrymme då den gärna breder ut sig i all sin prakt. Under sommaren ända till skörden behöver plantan gödselvattnas. Den övervintrar i odlingszonerna 1 och 2 om man skär ner den ca 10 cm ovanför marken och täcker den väl med jord och torra löv.

Skörda när blomkorgarna är uppsvällda. Koka skockorna i en rostfri kastrull med saltat vatten cirka 45 minuter. Plocka blad efter blad och dra av det goda som sitter vid bladfästet - sedan får man njuta själva botten med rört smör eller dressing. Kronärtskockan är full av nyttigheter och stärkande för kroppens allmänna välbefinnande!

Just nu finns kronärtskockorna på torget – de svenskodlade dröjer men skockorna är goda varifrån de än kommer.

Många vänner till nyttigt grönt vet inte hur man angriper en skocka och visst kan det vara lite finurligt. Börja med att bända av stjälken – då följer också med vassa strån som sitter i botten.

Koka inte skockorna för länge, bara tills bladen släpper. Bred ut bladen så mitten blir synlig, vrid av de innersta bladen och skrapa bort skägget som täcker botten. Använd en sked och lossa skägget försiktigt så inte botten följer med.

Inger Grimlund: På tallriken ligger en skocka med min specialdressing: majonnäs med sardellsmak och pinjenötter att doppa bladen i, innan man drar av det goda mellan tänderna. Foto: PrivatInger Grimlund: På tallriken ligger en skocka med min specialdressing: majonnäs med sardellsmak och pinjenötter att doppa bladen i, innan man drar av det goda mellan tänderna. Foto: Privat Inger Grimlund vrider av de blad som sitter närmast botten - de är inte så goda och kan läggas åt sidan. Foto: PrivatInger Grimlund vrider av de blad som sitter närmast botten - de är inte så goda och kan läggas åt sidan. Foto: Privat

För samman bladen igen så skockan blir hel. Servera med en dressing att doppa bladen i – ett efter ett…

Är kronärtskockorna varma passar det att servera ett gott skirat smör till. Kalla skockor är också goda och kan förberedas i god tid.

Då öppnar man skockan, rensar den som ovan och täcker botten med en smakrik dressing. Pröva gärna en hemmagjord majonnäs smaksatt med sardeller. Några små pinjenötskärnor passar också bra att knapra på tills man nått botten!

Så gott och så roligt!

Text: Inger Grimlund

Dela Om konsten att äta kronärtskocka

Kommentarer

Siv Bergius 2016-07-15 13:48

Majonnäs smaksatt med sardeller...
Det ska jag komma ihåg nästa gång det låter smaskens.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google