Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Pizza här - och där

tisdag 24 juli 2018 00:01

Inger Grimlund minns att det på 1940-talet var en matvaruaffär i den lokal som Pizzeria Gavroche sedan många år har i korsningen Läroverksvägen och Hersbyvägen. Här kan man köpa hundra olika slags pizzor, liksom kebab, pastarätter och sallader. Sedan en tid erbjuds även grillrätter. Och visst, det finns andra pizzerior på ön, en del lite lyxigare men de trägna, enkla pizzeriorna behövs också, utan tvekan.

Korsningen Hersbyvägen och Läroverksvägen är lite lurig. Kommer man med bil måste man se både åt höger och vänster ett par gånger. Det gäller att håll tungan rätt i mun och kanske missar man då Pizzeria Gavroche. Här i hörnet har det i alla tider bjudits på gastronomi av olika slag. När jag gick i Lidingö Högre Allmänna Läroverk (ja, skolan hette så på den tiden) tvärs över vägen var det en mataffär här – typ ICA. På rasterna kunde vi elever ta språnget över vägen och inhandla ett tuggummi som tröst, även om det var förbjudet, både att lämna skolgården och tugga Toy. Ja, så var skolans regler på 40-talet! I modern tid startade fiskaffären Firren sin lovordade butik här i källarvalven.

Pizzeria Gavroche ligger i korsningen Hersbyvägen och Läroverksvägen. Foto: Inger GrimlundPizzeria Gavroche ligger i korsningen Hersbyvägen och Läroverksvägen. Foto: Inger Grimlund

Nu annonserar Thaivagnen i Firrens lokaler och i gatuplanet har Pizzeria Gavroche tagit plats. Hur länge de funnits här på Hersbyvägen 40 vet jag inte och det visste inte heller kockarna i köket. Det är inte heller lätt att stanna till om man inte har klart för sig var pizzerian ligger och hur man kan parkera – om man har tur.

Så här i sommartid är dessbättre trafiken lugn och harmonisk. Det gick lätt at få en parkeringsplats framför restaurangen och inne var det svalare än ute – tack och lov. Jag var hungrig! Lagom hungrig för min ålder. Framför skyltarna med menyerna kan man stå och fundera länge – vad ska jag välja, vad är jag sugen på?

Här finns hundra pizzor att reta aptiten med! Flera är klassiker som Vesuvio, Capricciosa. Marinara, Primavera men naturligtvis lägger man till ”Husets pizzor” där en vegetarisk variant klokt nog topparlistan, dessutom finns det glutenfria pizzabottnar att laborera med när det gäller pålägget. Bland pizzorna har kebab trängt sig in på listan, pastarätter och sallader finns också med, och en nyhet är grillrätter som panerad schnitzel och rödspätta.

Här tar kökschefen Alex Koca pizzan ur ugnen exakt i rättan tid! Foto: Inger GrimlundHär tar kökschefen Alex Koca pizzan ur ugnen exakt i rättan tid! Foto: Inger Grimlund

Ja, jag undrar lite förstrött hur i alla mina dagar de får rum med alla ingredienser i det lilla kökets kyl och skafferi. Vilken organisation det måste till för att kockarna ska hitta det vi gäster önskar. Jag hade verkligen hamnat i bryderi – vad ville jag egentligen ha att mätta magen med? Då dök kocken Hoci upp bakom disken. Han såg hur rådvill jag var och sa:
- Jag ska göra en sallad åt dig!

Så skönt när någon annan löser problemen - Tack för det! Och efter några minuter kom så en magnifik salladstallrik in på bordet med två dressingar och nybakat pizzabröd vid sidan om.

Lidingös pizzerior är många – den mest berömda är eleganta ”450 Gradi” i Dalénum, och visst – ett strålande läge nära stranden lockar i sommarvädret – men de trägna, enkla pizzeriorna behövs utan tvekan. Hämtpizzan kan rädda kvällen och familjerna kan samlas ute eller inne för gemensam måltid. Skulle man inte orka äta upp hela pizzan får men resten i en ”doggybag” vilket inte är så dumt, särskilt för oss lite äldre som kanske inte orkar hela härligheten!

Två stammisar – pianisten Lena Johnson och musikläraren Dan West har nära till Gavroche från Lidingö musikskola i Elverket. Foto: Inger GrimlundTvå stammisar – pianisten Lena Johnson och musikläraren Dan West har nära till Gavroche från Lidingö musikskola i Elverket. Foto: Inger Grimlund

Ett tips – varför inte inhandla ett Pizza Kit – färdig deg med tomatsås och som pålägg tar man det som finns i kylen. På så vis skapar man en alldeles egen familjepizza och ungarna kan vara med och fantisera. Grädda i 250 ° på varm, välsmord plåt ca 7-8 minuter tills kanterna på degen blir läckert bruna och knapriga.

Text: Inger Grimlund

PS. Jag köpte en liten pizza med mig hem – kvällen är ju lång! DS

Foto: Inger GrimlundFoto: Inger Grimlund

Dela Pizza här - och där

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google