Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Poesi på museet

måndag 12 februari 2018 22:11

LITTERÄR AFTON. Förra veckan var det poesiafton på Lidingö museum. De båda kända lidingöpoeterna Christian Stannow och Bengt af Klintberg läste egna dikter från sina rika produktioner. Båda började skriva under 1950-talet och har inte slutat. Det blev en afton med många återblickar till platser, namn och händelser som de flesta i publiken kunde nicka igenkännande åt. Det här var ett försök från museets sida att hitta en lite ny vinkel på de arrangemang som äger rum mitt i centrum. Och det gav mersmak.

Bengt af Klintberg och Christian Stannow läste och berättade i Magdasalen på Lidingö museum. Foto: Jan SjöbergBengt af Klintberg och Christian Stannow läste och berättade i Magdasalen på Lidingö museum. Foto: Jan Sjöberg Ett mycket poetiskt bord med de båda poeternas diktsamlingar. Foto: Jan SjöbergEtt mycket poetiskt bord med de båda poeternas diktsamlingar. Foto: Jan Sjöberg

Både Stannow och af Klintberg tillhör den generation som föddes för 80 år sedan och som naturligtvis började skriva poesi redan under gymnasietiden, om sommar och sol och gräsets gröna skarpa nyanser. På Lidingö har det alltid funnits många poeter, från Fru Nordenflycht, alltså Hedvig Charlotta Nordenflycht, som bodde i Ekholmsnäs från 1740-talet, via Wilhelm von Braun som på 1850-talet bodde på övervåningen i Långängens gård, till Bertil Malmberg och Pär Lagerkvist. Här har även diktare som Povel Ramel, Tage Danielsson, Beppe Wolgers och Ulf Stark (vars första bok var en poesibok) bott.

Christian Stannow med sin senaste (sista?) diktsamling "Reseräkning". Foto: Jan SjöbergChristian Stannow med sin senaste (sista?) diktsamling "Reseräkning". Foto: Jan Sjöberg

Christian Stannow var TV-producent mellan 1962 och 2000 och gjort många kulturprogram, men har även skrivit och givit ut poesi under sitt liv. Redan 1951 gav han ut diktsamlingen "Både och, ett antal försök", tryckt i 50 exemplar. Under kvällen läste han upp ett antal dikter, inklusive den enda av sina egna han kunde utantill (skriven 1947) och kryddade allt med en recension han 1958 fick av den bistre litteraturkritikern i DN och författaren Johannes Edfelt. Recensionens slutmening fick dock Stannow att se ett ljus i tunneln. Men han gjorde därefter ett uppehåll i diktandet, fram till 1971. Den sista (senaste?) poesiutgåvan kom för några år sedan, sa han.

Bengt af Klintberg läste också sina haiku-dikter om årets skiftningar. Foto: Jan SjöbergBengt af Klintberg läste också sina haiku-dikter om årets skiftningar. Foto: Jan Sjöberg

Bengt af Klintberg har varit intresserad av poesi sedan 16 års ålder. Han medverkade också på Pistolteatern i unga år. Deltog i gränsöverskridande event som Fluxusgruppen anordnade. På den tiden betydde event "minihändelser" och inte som idag "stora tillställningar för att marknadsföra något". Och så läste han några dikter "Ur 25 event för apelsin". "En av dem var denna: Skala omsorgsfullt en apelsin och rada upp klyftorna bredvid varandra. Välj ut en av klyftorna" och la till att han gjort detta inför publik minst 100 gånger". Arbetade på Nordiska museet och skrev 1965 boken Svenska Trollformler, om folkdikter.

De två berättade under kvällen om olika litterära händelser de varit med om, om poeter de träffat och om de förändringar som inträffat inom poesin under de senaste 50 åren. Mot slutet av programmet läste Bengt af Klintberg en av de tolv haiku*-dikter han skrivit om årets månader, den om januari:

En låg vintersol
rödmålar tallens krona
Når inte marken

* Den japanska kortdikten haiku ska på tre rader innehålla sammanlagt 17 stavelser, 5 på den första raden, 7 på den mittersta och 5 på den sista. Fast numera är det fler som frångår detta. Läs mer på Wikipedia, på denna länk.

Text: Jan Sjöberg

Dela Poesi på museet

Kommentarer

Monica Björling 2018-02-17 11:38

Till Jan!
Så här skrev jag till Christians och mina studentkamrater, som var och lyssnade på poeterna: "Kanske prenumererar ni på Lidingösidan och har sett artikeln, men jag sänder den för att den är så otroligt fin och välskriven, för att inte tala om de perfekta bilderna!"
Vi är mycket tacksamma för det fina reportaget!
Vänliga hälsningar
Monica Bjärling

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google