Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Raka vägen till Elfvik

måndag 27 november 2017 10:52

Inger Grimlund vill bli Lidingöguide. Så för att praktisera ett tag åkte hon och väninnan i lördags ut till Elfvik för att känna på stämningen. Och slutsatsen? "Elfvik är verkligen en levande gård som bjuder på mycket gott."

Det gäller att vara ute i god tid, särskilt nu i advent. Black Friday hade just lämnat vecka 47 när planeringen för julmarknad och julklappar började ta form i fantasin.

Att julen skulle kunna gå obemärkt förbi är naturligtvis helt fel. Alltså var det dags att börja fundera på vem som skulle få vad i det glittriga julpaketet med snurriga sidenband och rött lack med sigill. Just så vill jag att julklappen ska se ut.

Men med tiden har jag blivit darrhänt och inte så snitsig på att göra fina paket så det får bli som det blir. Den här lördagen mittemellan var fri för fantasier, så när min granne Vera ringde och frågade om vi inte skulle kunna röra på oss och äta lunch någonstans – då dök Elfvik upp i mitt huvud.

Det är så att jag vill bli guide, Lidingöguide! Så länge jag kan köra min lilla bil, så länge kan jag ta med mig vänner ut på äventyr Lidingö runt.

Det blev alltså raka vägen ut till Elfviks gård. Dagen var lugn, lite dimgrå och utan ishalka på gården. Men – frågan var om butikerna var öppna? Det såg lite stängt ut…

Svante Ryman på Refurn demonstrerar en förklädesvariant av unikt slag - en julklapp till "herrn-i-huset"? Foto: Inger GrimlundSvante Ryman på Refurn demonstrerar en förklädesvariant av unikt slag - en julklapp till "herrn-i-huset"? Foto: Inger Grimlund

Men, vi öppnade försiktigt den gamla stalldörren till Refurn och vad fann vi där? Jo, julens alla glädjeämnen i form av tomtar, ljusstakar och annat ”gods och guld” glitter och roliga ting som hoppat upp ur julkartongerna och nu tog sin plats på första parkett. Från musikhörnet längst ner i lokalen hördes glada toner från 78-varvare och i en hög låg läckra skivfodral som fick minnena att blomstra.

Vera Hirsch-Lindgren fyndade en tomte hos julglada Refurn - här finns alltid något för någon. Foto: Inger GrimlundVera Hirsch-Lindgren fyndade en tomte hos julglada Refurn - här finns alltid något för någon. Foto: Inger Grimlund

Vera hittade en Erik Höglund-skål och jag plockade på mig julklappar till familjen – det är härligt att shoppa, visst är det!

Svante och Nadde Ryman packade generöst ner mina ”fynd” i en röd kasse som Svante sedan bar ut till bilen, glad var jag då jag haltar mig fram med krycka. Det finns så många hjälpsamma människor här på Lidingö, ska ni veta!

Så bjöd Vera på kaffe med macka och kaka på Gårdsbistron och vägg i vägg hittade vi ”det gröna mejeriet” där stora knoppar amaryllis just börjat titta upp mellan bladen. Jag tipsades om en ”Benfica” med blomma i mörkt röda toner - kanske den slår ut till Lucia, vem vet.

Annars kan trädgårdsmästarinnan Britt-Inger Wilhelmsson svara på det mesta – hon är specialist på färg och form, blommor och blad!

Vad mer finns att frestas av på Elfviks julmarknad? Husbutiken och Madeleine Tigerschiölds Antik som ligger i ”hönshuset”, har också massor att bjuda på – nyvärpta ägg finns också om man letar i snåren…

Ja, Elfvik är verkligen en levande gård som bjuder på mycket gott.

Text: Inger Grimlund

Dela Raka vägen till Elfvik

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google