Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Rid i dag...

onsdag 21 juni 2017 15:18

Inger Grimlund, som normalt skriver om mat på Lidingösidan, har besökt ett ridläger på ridskolan i Stockby, men hon har inte själv svingat sig upp på hästryggen utan sett hur kul alla har det i "hästplugget"- både hästar och flickorna som lär sig rida. Och sedan blev det mat, som någon lagade. Ett hästjobb är det även att laga mat, sammanfattar Inger Grimlund.

Rid i dag... för nu har sommaren kommit med lust och fägring stor. Det är något som varje häst uppskattar och ryttarna flyr manegen och tar i stället sin ritt i naturen. Det är dags för ridläger på ridskolan i Stockby. Här finns två ridhus och 48 hästar till glädje för alla äventyrliga tjejer. Ja, den dagen jag var på lägret såg jag inte en enda kille på hästryggen. Hur kommer det sig?

Upp och hoppa. Ridskolan i Stockby. Foto: Inger GrimlundUpp och hoppa. Ridskolan i Stockby. Foto: Inger Grimlund Filippa och stoet Nugget färdiga för dagens ritt i det gröna. Foto: Inger GrimlundFilippa och stoet Nugget färdiga för dagens ritt i det gröna. Foto: Inger Grimlund

Annars breder ridsporten ut sig och jag hörde nyligen att vi har fler hästar i Sverige än kor! Kan det verkligen vara sant? Och vad gör då alla hästar nu när det finns traktorer som dragare på landet?

Svaret finns kanske här på Lidingö – de vackra djuren ger oss människor möjlighet att se livet från en annan synvinkel, lära oss samspel, teknik och uthållighet av ett speciellt slag. I vårt moderna samhälle betyder ridhästen mycket för våra ungdomar. I stallet får de lära sig allt om skötsel av djur, hur man förhåller sig till andra hästar och deras ryttare. Länge har jag funderat hur det ser ut där bakom stalldörrarna, man kliver ju inte in hur som helst av ren nyfikenhet – en inbjudan är skön att ha i bakfickan om någon skulle fråga - vad har en så gammal tant med käpp här att göra? Tänk om hästarna blir rädda!

Minna kastar lystna blickar på den goda salladen. Foto: Inger GrimlundMinna kastar lystna blickar på den goda salladen. Foto: Inger Grimlund Kia är min ridlärare, säger "köksan" Mika stolt, medan mamma Lena lagar ponnygängets lunch. Foto: Inger GrimlundKia är min ridlärare, säger "köksan" Mika stolt, medan mamma Lena lagar ponnygängets lunch. Foto: Inger Grimlund Matrast på ridskolan i Stockby. Foto: Inger GrimlundMatrast på ridskolan i Stockby. Foto: Inger Grimlund

Den här dagen var jag inviterad av min dotter Lena att komma och ta en titt i det lilla köket, en trappa upp. Härifrån skulle nämligen dagens lunch serveras till ridlägrets deltagare, en fyrtiotal vitala tjejer med snygga ridbyxor, stövlar och håret uppsatt som hästsvans eller en liten knut. Det var inget fel på aptiten kan jag avslöja – korv Stroganoff och gott ris, därtill en sallad att knapra på. Den tror jag att hästarna också skulle gillat, men å andra sidan har de det mustiga gröna gräset att mumsa på i hagen, så de ser rätt nöjda ut ändå.

Efter måltiden är det uppställning i stallet med de nyryktade hästarna i sina spiltor. På med sadel och tyglar och sedan en promenad ut i manegen där ridläraren ger instruktioner om vad som ingår i dagens övningar.

”Upp och hoppa” och så iväg på ridstigen, in mot lövskogen och så tvärs över vägen med skylten ”Varning för hästar” som skydd. Gänget ökar takten – en lätt galopp får hästsvansarna att guppa och några otåliga gnägg förhöjer stämningen av äventyr.

Varning för... vargen? Foto: Inger GrimlundVarning för... vargen? Foto: Inger Grimlund Vid Ekholmsnäs gård. Foto: Inger GrimlundVid Ekholmsnäs gård. Foto: Inger Grimlund

Vart går färden – svårt att veta för nu är vi ute i den härliga naturen längs Ekholmsnäsvägen. En skylt ger mig funderingar – är det en hund eller rent av en varg vi varnas för. Man kan aldrig så noga veta för visst har naturen här något vilt över sig.

Trösten är nästa skylt – en häst igen, just vi Ekholmsnäs gård och se där! Där kommer raden av vackra ryttare på andra sidan ängen. Så vackert i solglittret och det enda jag kan ana är att de är på väg att släcka törsten – både hästar och ryttare. Jag hoppas att alla var nöjda både med dagens program och den enkla måltiden.

I vilket fall som helst kan jag avslöja att i morgon blir det pytt-i-panna med stekt ägg och inlagda rödbetor till lunch. Som tack för hjälpen tror jag att Lena skulle kunna få en ridtur om hon ville – trots allt är hon en erfaren ryttarinna, så även mitt barnbarn Mika som de här dagarna hjälpt till i det lilla primitiva köket.

- Bra jobbat, tjejer, säger en stolt mormor – för visst är det ett hästjobb att laga mat också!

Text: Inger Grimlund

Dela Rid i dag...

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google