Väder Lidingö

Lidingö tisdag 11 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Rofylld konsert

lördag 3 september 2016 00:06

QIN OCH FLÖJT. Under fredagskvällen gästades Lidingö av två musiker från Kinas nationalorkester som under en dryg timme gav ett hundratal besökare i stadshusets sessionssal en konsert med helt nya klanger. Musikerna Deng Hong spelade på stränginstrumentet qin och Long Lian på flöjt. Mellan numren berättade professor Cecilia Lindqvist om både instrumenten och verken som spelades.

Deng Hong spelade på stränginstrumentet qin och Long Lian på flöjt.Deng Hong spelade på stränginstrumentet qin och Long Lian på flöjt.

Det sjusträngade instrumentet qin har en nästan 3000-årig historia och var länge ett instrument som enbart den intellektuella överklassen spelade. Tonen påminner om luta men det grunda instrumentet ger en fylligare ton. Cecilia Lindqvist kom i kontakt med qin redan i början på 1960-talet när hon studerade kinesiska i Kina. Under två år tog hon lektioner för att lära sig spela. År 2006 gav hon ut boken "Qin" på svenska i vilken hon förklarar hela den ritual som reglerar hur instrumentet ska spelas.

Konserten genomfördes i samarbete med Kinesiska Kulturcentret i Stockholm, som öppnades den 1 september. Lidingös kulturchef John Svensson hälsade välkommen och i publiken fanns bl.a. Kinas ambassadör i Sverige, Chen Yuming, och Lidingö stads kommunstyrelseordförande Anna Rehnclaudes Kihlman.

Cecilia Lindqvist förklarade hur instrumentet spelades och berättade om de olika musikstyckena.Cecilia Lindqvist förklarade hur instrumentet spelades och berättade om de olika musikstyckena. Qin. Instrumentets yta är lackad en mängd gånger för att ge en bättre och fylligare ton.Qin. Instrumentets yta är lackad en mängd gånger för att ge en bättre och fylligare ton. Uppställning för fotografering efter konserten. Qin-spelaren Deng Hong, Kinas ambassadörspar, Cecilia Lindqvist och flöjtspelaren Long Lian.Uppställning för fotografering efter konserten. Qin-spelaren Deng Hong, Kinas ambassadörspar, Cecilia Lindqvist och flöjtspelaren Long Lian.

Dela Rofylld konsert

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google