Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Sagateatern ger: "Gråt inga tårar", en relationspjäs

torsdag 27 november 2014 23:28

1974 skrevs dansbandslåten "Gråt inga tårar". År 2010 skrev dramatikern Rasmus Lindberg en "existentiell dansbandsmusikal" med samma namn. Pjäsen hade urpremiär på Norrbottensteatern och fick lysande recensioner för sitt manus, som handlar om jakten på den eviga LYCKAN. Det hela är ett rappt skrivet relationsdrama med mycket kärleksfull humor och rolig musik. Sagateaterns vuxengrupp förvaltar både text och dansbandsmusik på ett både avspänt och samtidigt energiskt sätt. Från lördag den 29 november till söndag den 7 december ges föreställningen fem gånger (tider se nedan).

En dansbandsdrottning har kommit till stan. Lizette (Åsa Malmstedt) kan bara njuta av musiken.En dansbandsdrottning har kommit till stan. Lizette (Åsa Malmstedt) kan bara njuta av musiken.

Rasmus Lindberg (född 1980 och med Norrbottensteatern som hemmascen) arbetar med parallella scener, olika överlappningar och rollpersonernas tankar, som ofta hörs en sekund innan de uttalas - av motspelaren. Det ställer krav på skådespelarna. Sagateaterns vuxengrupp har arbetat med texten i två år och det har blivit ett otroligt flyt i hela föreställningen. Eftersom pjäsen beskrivs som en dansbandsmusikal så finns det naturligtvis med delar av kända dansbandslåtar, men Martin Sundbom har skrivit både nya melodier och texter, så vänta er inte att få höra Thorleifs låtar hela kvällen.

Stefan (Andreas Lindberg) tänker på sin ungdomskärlek Lizette som for till Stockholm för 30 år sedan. Han tröstas av sina döttrar Cissi (Heléne Nordin) och Ellen (Carina Stensfelt).Stefan (Andreas Lindberg) tänker på sin ungdomskärlek Lizette som for till Stockholm för 30 år sedan. Han tröstas av sina döttrar Cissi (Heléne Nordin) och Ellen (Carina Stensfelt). Ellen har ordnat så att Lizette (Åsa Malmstedt) kommer till dansbanetävlingen, men Cissi gillar det inte. I bakgrunden syns Krister (Mikael Holmlund, Stefan, Lelle (Iwona Rolak) i sin gula bananklädsel och Jossan (Malin Hansson).Ellen har ordnat så att Lizette (Åsa Malmstedt) kommer till dansbanetävlingen, men Cissi gillar det inte. I bakgrunden syns Krister (Mikael Holmlund, Stefan, Lelle (Iwona Rolak) i sin gula bananklädsel och Jossan (Malin Hansson).

Handlingen i korthet är denna:
Den tragikomiska dansbandsmusikalen utspelar sig före, under och efter ett dansbanejubileum på den lilla orten. Dit återvänder den före detta dansbandsdrottningen Lizette efter många år i Stockholm. Hennes ankomst väcker slumrande känslor till liv i hennes ungdomskärlek Stefan, men även människorna runt omkring dem dras med och snart är alla fast i en spiral av kärlek, sorg, ångest, död, sång och dans.

Lizette uppträder på dansbanan och i bakgrunden sjunger Jossan, dansbandsmusikern Jacqueline Glastra och Cissi.Lizette uppträder på dansbanan och i bakgrunden sjunger Jossan, dansbandsmusikern Jacqueline Glastra och Cissi. Lelle får ett spel, tar fram revolvern för att skjuta sin rival, medan Stefan, Angelica (Linnéa Duse) och Ellen förfärade ser på.Lelle får ett spel, tar fram revolvern för att skjuta sin rival, medan Stefan, Angelica (Linnéa Duse) och Ellen förfärade ser på.

De tio i teatergruppen är samspelta och vågar i många fall ge sina rollfigurer lite extra känsla. Det var f.ö. länge sedan en vuxengrupp spelade på Sagateaterns scen. Den här gruppen startade som en teaterkurs för flera år sedan. Här finns nu tio lidingöbor som testar sina teater- och musikdrömmar. Det är också roligt att de valt en så nyskriven pjäs av en, för de flesta, ännu rätt okänd svensk dramatiker. Regissör är Klara Lindal som tog över regiarbetet för ett år sedan.

Medan Lelle slåss med Henrik (Patrik Eriksson), springer Jossan till Krister som lite blygt försöker få ihop det med Angelica.Medan Lelle slåss med Henrik (Patrik Eriksson), springer Jossan till Krister som lite blygt försöker få ihop det med Angelica. Alla anklagar alla andra för att...Alla anklagar alla andra för att...

Missa inte!

Föreställningen ges
lördag 29/11 klockan 19
söndag 30/11 klockan 15
fredag 5/12 klockan 19
lördag 6/12 klockan 19
söndag 7/12 klockan 15
Biljetter: 80 kronor för ordinare, 40 kronor för pensionärer och studerande. Betalas kontant på plats. Boka på telefon 08-731 46 46, eller sagateatern@lidingo.se
Speltid cirka två timmar inklusive paus.

Hela ensemblen, så när som på Lelle, men hans banankläder är i alla fall med. Jacqueline Glastra leder sången.Hela ensemblen, så när som på Lelle, men hans banankläder är i alla fall med. Jacqueline Glastra leder sången.

Klicka på bilderna så blir de större.

Dela Sagateatern ger: "Gråt inga tårar", en relationspjäs

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google