Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 december 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Salute! 450 Gradi

tisdag 5 juni 2018 06:58

Äntligen får Lidingösidans matskribent Inger Grimlund sätta tänderna i något extra varmt, nygräddat och välsmakande. Hon har alltså besökt pizzerian 450 Gradi som sedan en knapp månad etablerat sig i Dalénum efter tre år på Jupitervägen i Käppala. Och på uteserveringen var det nästa lika varmt som på tallriken. Gaffeln upp!

Den runda, magnifika ugnen  är centrum – här gräddas pizzor i 450 Gradi. Till en äkta pizza hör också goda ostar som Mozzarella och Parmesan, olivoilja och tomatsås m.m. Foto: Inger GrimlundDen runda, magnifika ugnen är centrum – här gräddas pizzor i 450 Gradi. Till en äkta pizza hör också goda ostar som Mozzarella och Parmesan, olivoilja och tomatsås m.m. Foto: Inger Grimlund

Vi står vid den långa marmordisken – min kompis Helena och jag. Vi är på upptäcktsfärd bland Lidingös matattraktioner då vi dimper ner här vid sjökajen i Dalénum. På Lidingösidan har det skrivits positivt, så vi ville gärna titta närmare på pizzerian 450 Gradi.

Onsdagen den 9:de maj öppnades alltså dörrarna till Lidingös spännande pizzeria, som nu flyttat från Käppala. På marmordisken står ännu kvar gratulationer från premiären – här blandas rosor med doftande kryddväxter som rosmarin och basilika och överst en gratulationsskylt ”Salute”.

Nu är det så att experten vid min sida, Helena Mernissi är erfaren kock med 30 år i köket. Bangkok, Thailand, Maldiverna och Egypten är några av de länder som lämnat spår i hennes matlagning. Hon om någon, borde väl kunna bedöma kvaliteten på 450 Gradi!

Köksmästare Blendi Plasa visar upp bröddegen som fått jäsa ett par dagar för att bli riktigt smakrik. Foto: Inger GrimlundKöksmästare Blendi Plasa visar upp bröddegen som fått jäsa ett par dagar för att bli riktigt smakrik. Foto: Inger Grimlund

Nåja, vi börjar alltså med att syna degen. Surdeg? Nej, men en långjäst bröddeg av god kvalitet. Ostarna? En krämig Mozzarella med bra sälta och en vällagrad Parmesan. Vi får smakprover medan köksmästare Blendi Plasa övervakar kockarnas bravader – att sammanställa pizzorna efter gästernas önskemål. Vi får också provsmaka olivoljan – kallpressad och ekologisk naturligtvis. Helt fantastisk. Och så kommer det fram min favorit – prosciutto di Parma. Mild, mör och vällagrad skinka som skärs i tunna skivor från bakläggen.

En pizza för två! Det räcker bra intygar Helena Mernissi, ute i solen en härlig dag i Dalenum. Ett gott råd – slå en pingeling för öppettider till 08/766 64 60 innan ni drar iväg till Periskopvägen 19. Foto: Inger GrimlundEn pizza för två! Det räcker bra intygar Helena Mernissi, ute i solen en härlig dag i Dalenum. Ett gott råd – slå en pingeling för öppettider till 08/766 64 60 innan ni drar iväg till Periskopvägen 19. Foto: Inger Grimlund

Även tomatsåsen får vi en sked av, den färgar den bleka degen på bakbordet innan alla de andra godbitarna tar plats. Så in i ugnen!

450 grader i 1 ½ minut. Så hämtas pizzan ut ur elden med en lång bakspade och sedan tar den plats på tallriken! Nu går det snabbt och förväntansfulla gäster serveras de nygräddade pizzorna med bravur, sedan kan var och en sätta ytterligare sprätt på smaken med bordets kryddor - vitlöksolja och citron – smaker som gifter sig perfekt enligt min proffsiga kompis Helena.

Lövtunna skivar av prosciutto di Parma hör det italienska köket till. Underbart god – intygas härmed av Inger Grimlund. Foto: Inger Grimlund (hur det nu gick till)Lövtunna skivar av prosciutto di Parma hör det italienska köket till. Underbart god – intygas härmed av Inger Grimlund. Foto: Inger Grimlund (hur det nu gick till)

Vi två delar en pizza ”Januari” och sätter oss bekvämt på uteserveringen på sjösidan och njuter av den solig dagen. Den smakrika, leopardmönstrade pizzan är helt unik, och som gott avslut beställer vi varsin Espresso. Det starka, mörka kaffet blev den perfekta avslutningen på vår härliga pizzalunch!

Text: Inger Grimlund

Dela Salute! 450 Gradi

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google