Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Samling vid fisken

tisdag 17 februari 2015 09:09

Inger Grimlund, Lidingösidans matkulturkrönikör, simmar vidare i de fiskrika vattnen runt en ö närmast kungliga huvudstaden och gör även ett strandhugg på holme där drottningen bor. Längst ned hittar man en Roligare Vardags-meny.

En lätt doft av hav och nyfångad fisk möter oss i dörren till stans häftigaste kök – på Lidingö naturligtvis… Det blänker i rostfritt och sprakar av färger i skålar, redskap och knivar, ja, här är färgglädjen i centrum tillsammans med råvarornas nyanser i rött, grönt och silver i fiskarnas blanka fjäll. Allt är väl förberett inför kvällens matlagningskurs "Lär dig allt om fisk". Med nytvättade händer och iklädda förkläden i vitt är det dags för samling runt fiskexperten Urban Standar, till vardags kökschef på Firren, fiskbutiken mitt i Lidingö Centrum.

Urban Standar från Firren visar hur man filéar en fisk. Foto: Inger GrimlundUrban Standar från Firren visar hur man filéar en fisk. Foto: Inger Grimlund Katarina Palmstierna berättar om hur man får en "Roligare Vardag" med fisk. Foto: Inger GrimlundKatarina Palmstierna berättar om hur man får en "Roligare Vardag" med fisk. Foto: Inger Grimlund

Men, som ni säkert vet, det är kvinnan bakom allt, så även här - Katarina Palmstierna är namnet på den idérika och matglada skaparen av företaget "Roligare Vardag" som gett sig sjutton på att lyckas lära ut matlagningskonsten till oss, lite äldre, lidingöbor.

Och visst – här samlas vi nu med nyslipade knivar och skärbräden inom räckhåll medan fiskfonden sjuder sakta på induktionsplattan. Vi får ett inplastat receptblad på Ljus Fiskfond så vi blir insatta i tillagningens finesser. Ljus fiskfond är en suverän smakförsärkare i goda såser och soppor, och den blir bara bättre och bättre ju längre den kokar. Två timmar – eller fyra? Urban ser lite hemlighetsfull ut och vi kan tänka oss att fiskfonden börjat sin smakresa redan på spisen hos Firren.

Urban har också hunnit med många spännande resor i sitt liv. Lätt galen och med glimten i ögat har han roat kunderna i Östermalmshallen och förfört oss till att stoppa ner mycket mer fisk, ostron och andra skaldjur i matkassen än vi tänkt oss. På Lidingö drev han en grossistfirma "Laxkompaniet" några år och visst blev han svensk Mästare i ostronöppning!

Abborre (tack Anders Odéen). Foto: Inger GrimlundAbborre (tack Anders Odéen). Foto: Inger Grimlund

Inget är omöjligt, inte när det gäller att filéa fisk i alla fall. Ett snitt med den nyslipade fickkniven och huvudet avlägsnas med gälar och allt som därtill hörer. Längs ryggraden glider kniven vidare för att några minuter senare fått fram två silverglänsande fiskfiléer, byxade, utan skinn och ben, helt färdiga för pannan.

Alla får vi pröva på. Fisk efter fisk förvandlas till filéer, kanske inte alltid så perfekta som man hoppats på, men ändå!
– Bra jobbat!
Fisk är verkligen spännande på många vis. Och så många olika sorter det finns.

Kunglig Taffel-boken.Kunglig Taffel-boken.

Jag minns med glädje den gången jag fick äran att stå vid drottning Silvias sida i det kungliga köket på Drottningholm. Christine Samuelsson och jag hade fått en strålande idé, att skriva en kokbok om det kungliga köket, "Till bords med Bernadotterna". Lars Paulsson var vår hovfotograf och, som det står i förtexten "under välvillig medverkan av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia". Ett av villkoren var att de kungliga barnen inte skulle vara med i boken.

Så kom dagen när vi stämt möte i köket. Kungen var bortrest så Silvia ville laga något eget, något från barndomens tid i Brasilien. Det blev en fisksoppa Vatapà, en kryddig soppa med torsk, marulk eller kolja, allt efter årstid och tillgång.

Som ni förstår hade fiskhandlaren slagit på stort, nu fanns ju chansen att bli "kunglig hovleverantör". På isen i de stora fisklådorna låg magnifika fiskar av olika slag. Drottning Silvia blev helt hänförd och utropade – nu måste barnen komma och se hur riktiga fiskar ser ut, hela från stjärt till näbb.

Ur Kunglig Taffel. Foto: Lars PaulssonUr Kunglig Taffel. Foto: Lars Paulsson

Nu gällde det att hänga med i svängarna! Lasse laddade kameran med ny filmrulle (på den tiden, ni vet) och visst fick vi fina bilder till boken. På sidan 106, Kunglig Taffel kan vi se Silvia hålla upp en lång pigghaj till beskådande. Prinsessan Madeleine och lille prins Carl Philip ser både förtjusta och lätt skrämda ut när fisken sprattlade, för färsk skulle ju fisken vara. Inte sant.

– Vi brukar sällan servera bara en rätt hos oss, men den här soppan är så mättsam så den räcker. En rispastej hör också till och efteråt kan det vara gott med färsk frukt eller en svalkande sorbet, berättade drottning Silvia den gången vi hade glädjen av att laga mat tillsammans.

Året var 1986 och reportaget gav mig underbara minnen för livet.

Till sist vill jag presentera "Meny à la Roligare Vardag":
Förrätt: Pigg räkcocktail med asiatisk touch
Huvudrätt: Gös Julienne med pommes duchesse
Dessert: Knäckig blåbärspaj med vaniljglass

Text: Inger Grimlund

Dela Samling vid fisken

Kommentarer

Didi Cuaron Garcia 2015-02-20 11:01

Where is this kitchen?

Madeleine Morne 2015-02-19 00:08

"stans häftigaste kök" kul!!! Det skulle alla barnen hört idag vid avslutningen på första terminen
Småkockarna
Matlagningsskola för barn

Siv Bergius 2015-02-17 11:06

En spännande och kul kväll. Jag lyckades hjälpligt filea min första gös. Allt smakade mycket gott och stämningen var glad och förväntansfull. Ser fram emot nästa lektion!

Inger, fiskarna som ligger kvar i lådan är väl abborrar?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google