Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Siri Derkerts gobeläng från Gångsätra visas på Djurgården

onsdag 10 september 2014 00:01

Siri Derkerts gobeläng "Vi-we-nous" från 1963.  Till vänster Siri Derkerts självporträtt, sedan en maskinskriverska, roddarmadamer och så August Strindberg till höger. Foto: Anneli Mannberg, Lidingö stad

Siri Derkerts gobeläng "Vi-we-nous" från 1963. Till vänster Siri Derkerts självporträtt, sedan en maskinskriverska, roddarmadamer och så August Strindberg till höger. Foto: Anneli Mannberg, Lidingö stad

Konstnären Siri Derkert (1888 – 1973) bodde på Vallvägen på Lidingö, endast några hundra meter från Hersby gymnasium. År 1963 blev hon färdig med gobelängen “Vi-we-nous”. Gobelängen hängdes upp i Gångsätra gymnasium, som ridå i aulan. Omkring 1997 togs den ned i samband med lokalens renovering. Fram till 2013 hängde den sedan i korridoren vid huvudentrén. Snart kommer den placeras i Hersby, men först ska det 6 × 2 meter stora konstverket ställas ut hos Handarbetets Vänner på Djurgården i Stockholm.

Handarbetets Vänner (HV) fyller 140 år och har valt ut några verk ur sin historia med anknytning till demokrati och kvinnorösträtt, till en jubileumsutställning. Ett av tre stora textila verk i utställningen är Siri Derkerts ridå Vi-we-nous, som utfördes på uppdrag av Lidingö kommun av HV:s hantverkare Ruth Larsson och Gunvor Haugessen.

På gobelängen ser man Siri Derkerts självporträtt till vänster och August Strindbergs porträtt till höger. “För konstnären representerade de paret och en balans mellan kvinnan och mannen som gemensamt vänder sig mot en pariarkal ordning”, som HV skriver i sin presentation.

Mellan Derkert och Strindberg finns bilder av roddarmadamer och en skrivmaskinsflicka, som representerade den arbetade kvinnan. Verket kom till under de år hon även gjorde utsmyckningar till kvinnopelaren på T-centralen och till den kända frisen på Östermalmstorgs tunnelbanestation (1965), så motiven återfinns även där. Tillsammans med HV kunde Derkert experimentera i nya tekniker och i färger, på ett sätt som låg i tiden och i linje med hennes konstnärliga inriktning.

– Verket hör till ett av de mest betydande i 1900-talets offentliga konst, och kom till under den legendariska Edna Martins chefskap på HV, säger Annika Öhrner, ordförande i Handarbetets Vänner.

Utställningen “HV 1874 – 2014” pågår mellan den 11 september och 19 oktober. Vernissage 11 september 17.00 – 19.00. Adressen är Djurgårdsslätten 82, mitt emot Skansens huvudentré. Öppet: Torsdag 14-19, fredag 12-18 och lördag 12-16.

Länk till mer info.

Siri Derkert 1966. Foto: Anna Riwkin

Siri Derkert 1966. Foto: Anna Riwkin

Dela Siri Derkerts gobeläng från Gångsätra visas på Djurgården

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google