Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Sista biljetten

måndag 31 augusti 2015 23:44

Inger Grimlund skriver inte bara om mat på Lidingösidan. Nu har hon vidgat sitt "skrivområde" till film, åtminstone vad gäller filmen om Ingrid Bergmans liv, "Jag är Ingrid". Fast någon recension blir det inte utan mer en beskrivning av hur man, med tur, får sista biljetten och första platsen till visningen.

Just igår, söndagen den 30 augusti klockan 13.15, var det premiär på Ingrid Bergmans filmberättelse om det liv hon levde på 1900-talet, Jag är Ingrid.

Varför satt jag då inte i salongen på Grand, utan vid min dator? Jo – jag hade redan sett filmen.
Det var så att mitt medlemskap i 1,6-miljonerklubben gav mig chansen att gå på förhandsvisning. Först till kvarn… så slutade inbjudan och det är klart att jag måste lyda de goda råden.

Då kommer en bra idé upp i min gamla skalle, kanske mitt barnbarn Nova kunde hämta biljetterna, så slapp jag åka till stan och stå i kö. Det är så att Nova jobbar på Filmstaden och har alltså nära till kassan där biljetterna skulle finnas mot uppvisande av en mailkopia från 1,6-miljonerklubbens inbjudan.

Hur det gick?
Ja, ni kan tro det eller ej – Nova fick den sista biljetten, alltså - en enda biljett fanns kvar när hon äntligen kom fram till kassan, och jag som hade hoppats på att kunna bjuda min kulturintresserade väninna Silva på filmen. Det är ju alltid roligare att vara två.

När det var dags för avfärd till biografen PARK beställde jag för säkerhetens skull Färdtjänst. Bilen kom precis 17.10, färden gick perfekt och när vi kom till Park och jag lyckades åla mig ur bilen insåg jag att svårigheterna bara hade börjat. För att komma närmare ingången behövdes vilja och envishet – därtill min röda krycka som kan vara bra att vifta med om folk inte har vett att släppa fram en haltande 85-åring.

Insläppet lät vänta på sig och mina ben började darra av upphetsning – jag bad vakten att han skulle öppna ”pärleporten”. Och till min förvåning öppnade han porten, men bara så mycket att jag ensam kunde slinka in.
Först på plan. Med sista biljetten i handen! Vilken lycka!

Sedan visade det sig att det var fri placering i salongen – så någon biljett hade jag inte behövt. Tyvärr snodde vakten biljetten ändå och jag tog trapporna ner till mitten av bänkrad 6 i den mörka salongen som fylldes undan för undan av förväntansfull publik.

Alexandra Charles hälsar välkommen. Foto: Inger GrimlundAlexandra Charles hälsar välkommen. Foto: Inger Grimlund

En kvart i 6 kom Alexandra Charles in på första parkett, klädd i elegant vitt och snygg som alltid. Surret från publiken ökade undan för undan och doften från överfulla popcornbägare frestar lite, för det är trots allt middagstid.

Det var inte så många herrar i salongen men en karl som jag gillar mycket – Carl Jan Granqvist satt på plats bland vänner av skilda slag. Efter det att Alexandra hälsat oss välkomna och berättat lite om sin resa till Kapstaden där de bildat en ny förening – typ 1,6-miljonerklubben.

Så började filmen förhäxa oss alla...

Gå och se den på Lidingös bästa biograf Grand, där finns också popcorn om ni så önskar!

Text: Inger Grimlund


Fakta om "Jag är Ingrid".
Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som Casablanca (1942) och Höstsonaten (1978). 2015 skulle hon ha fyllt 100 år. Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att han ska "göra en film om mamma". Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Resultatet är ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv.
Regissör: Stig Björkman. Medverkande: Isabella Rossellini, Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini och Pia Lindström. Röst: Alicia Vikander. Musik: Michael Nyman. Slutsång: Eva Dahlgren.

Dela Sista biljetten

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google