Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Skål kära vänner!

fredag 20 juni 2014 10:24

Skål! utbrister Inger Grimlund och höjer glaset för alla vänner och lidingöbor, just på midsommarafton. Glad midsommar, säger Lidingösidan. Svalt rosévinsfoto: Inger Grimlund

Skål! utbrister Inger Grimlund och höjer glaset för alla vänner och lidingöbor, just på midsommarafton. Glad midsommar, säger Lidingösidan. Svalt rosévinsfoto: Inger Grimlund

Journalisten och författaren Inger Grimlund, som skriver om mat och dryck på Lidingösidan, har efter fyra år gjort ett återbesök på ett ställe som många varit på de senaste dagarna. Här är hennes hälsning till sommaren, just idag på midsommarafton.

Det är nu fyra år sedan jag ställde mina steg till Systembolaget. Fyra härliga år utan stress att hinna dit före stängningsdags, fyra år utan kånkande på klirrande flaskor eller tunga vinboxar som sedan ska tömmas under glada tillrop av vänner och blivande vänner, som till exempel nya grannar i kvarteret.
– Kom in på ett glas vin!

Spontant och generöst, utan för mycket krusiduller, skapas en gemenskap som bara blir bättre och bättre efter ett par, tre glas av den ädla drycken.

Jag måste erkänna att alkoholen här gör nytta. Det är betydligt knepigare att spontant bjuda in de eftertraktade vännerna på en kopp te eller kaffe, som inte heller lossar tungornas band.

Nu kan man ju tycka att även om jag själv inte dricker alkohol så skulle jag ändå kunna ha några goda flaskor på lut till vänner som törstar efter ett glas svalt rosévin.

Visst – det håller jag med om. Men på något vis har det blivit alkoholfritt även i vännernas glas. Och det finns ju andra törstsläckande drycker att bjuda på. En av mina specialare är fläderblomssaft med äppeljuice och Indian Tonic. Har du en bit is till förgyller det drinken likaså en tunnskiva citron som ger lite färg åt härligheten.

Jag har utropat mig själv som trendsättare, då för fem år sedan, och jag måste tillstå att diskussionerna om alkohol eller inte alkohol har spritt sig med fart. I min ICA-butik finns sedan något år riktigt bra alkoholfria ölsorter och många eleganta bubbeldrycker som passar som drink före maten.

Svårare är det då med det röda vinet som man förväntar sig ska serveras till en bit gott kött. Blåbärsvarianten har utseende som rött vin (i bästa fall) men smaken blir en besvikelse. I TV-rutan ger oss vinexperterna då och då små glädjande budskap, särskilt bra är den hedersvärde journalisten Håkan Larsson, en gång chefredaktör på Allt om Mat. Han plockar enträget fram goda alkoholfria drycker till glädje för mig och mina likasinnade kompisar. Häromdagen fick jag till min stora förvåning se en vinflaska med Amelia Adamos signatur på. Färg: vackert rosé. Non alkoholic. Serveras väl kylt.

Naturligtvis vet ni alla vem Amelia Adamo är. En härlig vapendragare för kvinnors rättigheter både i arbete och i sängen – en gång i tiden var vi arbetskamrater på Svensk Damtidning och jag kan lova er att varje måndagsmorgon var spännande då helgens vidunderligheter drogs fram i morgonljuset med hjälp av kaffe – nej, vi var nyktra på vår arbetsplats, kaffe räckte som stimulans vid den tiden på dygnet.

Kul! KUL! Att alkoholfria trenden har nått Amelia också.

Jag ringer henne för att ta reda på hur hon hamnat med namn och allt på vinflaskan och får reda på att hennes italienska ursprung gav upphov till vinserien á la Adamo. Jag måste tillägga att det inte bara är alkoholfria viner med Amelias etikett, det kommer ”riktiga” viner också, alla från Italien och godkända av Amelia själv.

Vin-Hermansson ligger bakom idén att marknadsföra Apuliens viner med hjälp av Amelia Adamo, hennes villkor var att det då skulle finnas bra alkoholfria viner i sortimentet också.
– Det finns det, intygar Håkan Larsson som testat de flesta av de som Systembolaget marknadsför med den äran.

Med detta vill undertecknad ”trendsättare” Grimlund skåla med er alla i sommarens svala ”Sparkling Rosé, alcohol Free.” Pris 59 kronor flaskan.

Det var alltså det vinet som fick mig att ta steget in i Systembolagets butik än en gång. SKÅL för den nyktra, underbara sommaren! SKÅL Amelia Adamo!

PS. Glöm inte att göra fläderblomssaft – en mycket bra alkoholfri dryck med Tonic. Flädern blommar för fullt just nu. DS.

Amelia Adamo har givit namn åt viner som både har och inte har alkohol. Arkivbild

Amelia Adamo har givit namn åt viner som både har och inte har alkohol. Arkivbild

Dela Skål kära vänner!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google